Eesti pereterapeudid mures: peresisene isolatsioon jätab inimesed olulise toeta

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Kord aastas kogunevad pereterapeudid üle Euroopa konverentsile, et juhtida tähelepanu inimese ja perekonna vastastikusele mõjule, heade suhete olulisusele. Täna alanud konverents toimub esmakordselt Eestis, Eesti Pereteraapia Ühingu eestvedamisel. Konverentsi avasõnum on peresisese isolatsiooni vähendamise olulisus.

Pereterapeute tervitama tulnud rahvastikuminister Riina Solman rõhutas oma avakõnes, et perekond peab inimesele andma jõudu juurde mitte seda võtma.

«Perekond ja kodu peaks olema koht, kus inimene on mõistetud ja hoitud, kus saab ennast laadida ja välja puhata,» ütles Solman. «Kahjuks on see liiga paljude jaoks pingete, solvumise ja ärevuse allikaks. Kodud, kus kasutatakse perevägivalda, on selle äärmuslikuks näiteks ja sellised suhtemustrid vajavad katkestamist. Terveid ja sõbralikke suhteid ning avatust tuleb soodustada mitte ainult ühiskonnas laiemalt vaid ka perekonna sees. Lapse jaoks on perekond esmaseks suunanäitajaks ja seal toimub ka suhtemustrite taastootmine, põlvest põlve kandumine.»

Jelena Põldsam
Jelena Põldsam Foto: Erakogu

Eesti Pereteraapia Ühingu esinaine Jelena Põldsami sõnul on peresisene isolatsioon väga laiapõhjaliste tagajärgedega ja vajab süsteemset lähenemist, seda nii Eestis kui Euroopas laiemalt.

«Tänapäeva ühiskond soodustab elavate kontaktide vähenemist. Suhted ei ole toitvad, üksildust on palju. Palju aega kulub leiva lauale toomiseks, inimesed on väsinud, üksteise jaoks ei ole aega ning seda vähestki veedetakse pigem nutiseadmes. Läheduse puudust kompenseeritakse juba erinevate meelemürkidega, töösse või kõrval suhetesse põgenemisega kuni leitakse end depressiooni, sõltuvuse või mõne terviserikke ees seismas,» kirjeldas Põldsam isolatsiooni tagamaid.

Konverentsil toonitavad pereterapeudid lähedastega dialoogipidamise oskuste arendamise vajadust. «Oluline on osata oma vajadusi väljendada ja teist kuulata. Ka tülitseda tuleb osata, sest korduvate lahenduseta jäänud tülide järel antakse alla, loobutakse ja kaugenetakse üksteisest,» rääkis Põldsam.

Eriti toonitavad pereterapeudid laste ja vanemate vahelise suhtluse olulisust. Kontakti loomine algab juba beebieas, näiteks on väga oluline vaadata beebile imetades silma mitte telefoni sirvida. Laste ja vanemate läheduse puudumine tõstab laste riskikäitumise, enesevigastuste, depressiooni, psühhosomaatiliste haiguste riski. Ka laste ülekaalulisust, liikumatust saab isolatsiooniga seostada. Samuti on perevägivalla teemad isoleeritusega tugevalt seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles