Emadepäevaks: küpseta inglikooki või tee kihilist kausimagusat

Britt Rosen
Copy
Inglikook vaarikatega.
Inglikook vaarikatega. Foto: Eero Vabamägi

Isegi need suured ja väikesed inimesed, kes end argiselt köögis just väga kindlalt ei tunne, leiavad Claudee Kookide perenaise Kristiina Lehola koogisoovitustest midagi, millega emadepäeval ema rõõmustada. Olgu see kohev inglikook, kihiline kausimagus või tuttav küpsisetort, marjapillerkaar ehib neid kõiki.

Inglikook – kindlasti leidub neid, kes seda koogiklassikat mäletavad või väga hästi teavad. See on õhuline ja kohev munavalgebiskviit, mida emad-vanaemad ühtelugu kodus küpsetasid ja mille alguslugu ulatub kaugele Ühendriikidesse.

Kristiina Lehola, kes aastate eest Matilda kohviku krudiseva ja laimikreemise Pavlova koogiga magusajüngrite seas kuulsaks sai ning praegu Claudee Kookide firmanime all sedasama Pavlovat küpsetab, meenutab oma nõukogude aega jäänud lapsepõlvest, et tema ema koogirepertuaaris oli inglikoogil kindel koht.

«Mingil põhjusel on see pildilt kuidagi kadunud,» nendib Kristiina Lehola. Kahju, sest tegu on lihtsa küpsetisega, rasvavabaga pealegi. Nime poolest sobib see aga emadepäeva eriti hästi. «Tasub proovida,» kiidab väikeäri perenaine, kes on oma Pirital sisse seatud kondiitritoas seda korduvalt katsetanud. Tema käe all inglikook, nagu ka kõige tavalisem biskviit või besee ei pirtsuta – ei vaju lössi ega jää küpsetusvormi külge kinni. Viimast kipub aga juhtuma, sest inglikoogi puhul vormi rasvainega ei määrita. Kõige õigem on seda küpsetada rõngasvormis, mille keskel on auk. Kui sellist majapidamises pole, sobib Lehola sõnul vabalt ka kõrgem ümmargune koogivorm – sel juhul võiks vormi põhja katta küpsetuspaberiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles