Kuidas päästa oma abielu pärast petmist?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Petmine on valus ja alandav, kuid uue ja parema juurde jooksmine ei ole alati parim lahendus. Ekspert kirjutab portaalis yourtango.com, kuidas petmisega toime tulla ning millele mõelda enne suhte lõpetamist.

Enne hirmude ja ebakindluse leevendamiseks uue ja teistsuguse inimese juurde jooksmist soovitab nõustaja ja terapeut Erica Goodstone võtta ette pikema tee, kaasates sinna ka oma partneri. «Käige koos nõustamisel. Proovige ületada lõhed, mis teie vahel on tekkinud,» on üks tema nõuannetest.

«Rääkige partneriga oma tunnetest ja hirmudest. Vahel on petmise põhjuseks emotsionaalse läheduse ja siiruse puudumine,» lisas ta.

Jah, tekib küsimus, kuidas võib nõustamine veel aidata, kui valetamine, petmine ja reetmine on põhjustanud suure valu ja tekitanud partnerite vahele suure lõhe? Kas parim lahendus poleks see valulik suhe lõpetada?

«On võimalik päästa suhe või abielu ka pärast petmist. Tuleb endalt küsida – kui oluline on sulle see suhe?» ütles Goodstone, tunnistades, et vahel on tõesti parim lahendus suhe lõpetada. Enne selle sammu tegemist tuleks seda aga põhjalikult kaaluda ja olukord läbi mõelda.

Lahkuminek võib tuua lisamasenduse

«Oluline on mõista, miks te valite suhte lõpetamise. Kui tahad kaaslasest lihtsalt lahti saada, siis lahkumineku hea tunne kestab vaid lühikest aega, kuid see ei peata valu ja enesekindluse kõikumalöömist, mida petmine sinuga tegi,» selgitas arst ning lisas, et pärast lahutust võib tulla lisamasendus selle pärast, et kaotasite suurepärase suhte, mis ideaalis oleks võinud kesta terve eluaja.

Otsus, mida pärast petmist suhtega ette võtta, oleneb mitmetest asjaoludest. Milline on sinu hinnangul su partneri tõeline loomus ja miks ta sinu arvates sind pettis, tuleks Goodstone’i sõnul enda käest küsida.

«Vahel on reedetud partner jätnud unarusse nii suhte kui ka petnud kaaslase vajadused pika aja jooksul,» tõi arst näite, kuid nentis tõsiasja, et paljud paarid on koos, kuigi mõlemad osapooled on väga õnnetud. Sel juhul on petmine sageli lahkumineku tõukeks.

«Valetanud ja petnud inimene võib olla üllatunud, kui tunneb end emotsionaalselt väga ebastabiilsena kaaslase lahkumisest, sest petja võib tegelikult tunda armastust oma partneri vastu. Petmise põhjus ei ole alati armastuse või iha puudumises oma kaaslase vastu!»

Kus on armastus, seal on ka lahendus

Siin on koht, kus asjad lähevad keeruliseks ja ühest vastust anda on raske, sest paarid ja situatsioonid on erinevad, ütles nõustaja. «Mina usun, et kus on armastus, seal on ka lahendus, isegi pärast petmist ja reetmist,» ütles naine.

Nõustamistunnid võivad aidata mõranenud suhet päästa või aidata inimestel mõista omaenda tundeid ja mõtteid nii suhte kui ka teo osas. «Ennast paremini mõistes on kergem mõista ka teisi ning samuti on siis kergem andestada. Kuigi nõustamisprotsess võib olla valulik, on ainuke väljapääs see läbida.»

Enne, kui loobud võimalusest taastada hea ja ilus suhe, kaalu kindlasti professionaalse nõu küsimist. «Nii võid olla võimeline päästma midagi, mis on päästmist väärt, ja ehitama oma suhte taas üles - selliseks, nagu unistanud oled,» ütles Goodstone.

Tema sõnul on emotsionaalsest ebakindlusest ja raskest läbisaamisest võimalik soovi korral eemalduda ning jõuda ilusa suhte, andestamise, sensuaalse ja seksuaalse kire ja armastuseni.

«Kui oluline on sulle teie suhe? Oled sa valmis probleemidega silmitsi seisma ja nendega tegelema, kuni jõuate taas suhte ilusasse etappi?» küsis Erica Goostone ning arvas, et kui nendele küsimustele on vastused positiivsed, siis peaks olema võimalik ka suhte päästmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles