Kuus nõuannet, kuidas aidata lapsel rahuneda

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed võivad üsna kergesti endast välja minna, olgu põhjuseks siis üleväsimus, tühi kõht või igatsus pereliikme järgi. Yahoo Shine pakkus kuus meetodit, mille abil oma last rahustada.

Liikumine

Väike jalutuskäik või keskkonnavahetus võivad hästi aidata. Ära tee sellest karistust, vaid suuna lapse energia kõndimisele. Kui annad energiale ja rahutusele sihi, võib ta taas rahuneda. Hüpake, ronige trepist üles-alla, jookske väike ring ümber maja või trampige jalgu.

Vaadake hõljuvaid esemeid

Varu endale mänguasi, milles on vees hõljuvaid osakesi. Kui loksutad näiteks lumekuuli, siis lase lapsel lumesadu jälgida, et ta koondaks kogu oma tähelepanu ebemete liuglemisele. See mõjub väga rahustavalt ka täiskasvanutele.

Turvaesemed

Last võivad rahustada ka stressipall või kaisuloom. Pehme palli mudimise ja pigistamisega sama efekti võib saada plastiliini või saviga. Kui laps rullib, sõtkub ja pigistab plastiliini, siis saab ta energia uue fookuse.

Värvimine ja joonistamine

Väiksemale lapsele sobivad rahustamiseks kriidid või näpuvärvid, vanemale keerukamad värviraamatud. Kui lapsele meeldib joonistada, siis varu autosse tagavaraks väike joonistuskomplekt, mille järele saad haarata, kui olete kodust eemal.

Hea lõhn

Ka aroomiteraapia võib lapsele lõõgastavalt mõjuda. Hoia endaga lõhnapuudrikotikest või lase lapsel nuusutada süütamata lõhnaküünalt. Hea lõhn võib teda rahustada, aga tegelikult mõjub rahustavalt ka suurte hingetõmmetega sisse-välja hingamine. Kui vajate mõlemad hetke, et end koguda, süüdake lõhnaküünal ja vaadake koos selle põlemist. Muidugi ärge jätke last tulega järelvalveta.

Rahustav muusika

Autos ei ole rahustavast muusikast paremat nippi. See võib olla lastele mõeldud instrumentaalmuusika või maheda häälega laul. Hästi sobivad lastele mõeldud uinutamise kogumikud. Eriti kui laps kuulas beebina magama minnes sama muusikat, võib see jonnihoo puhul rahustuseks hästi mõjuda.

Samuti võivad last lepitada audioraamatud, eriti kui lapsel on oma lemmikjutt, mida talle meeldib aeg-ajalt uuesti kuulata. Võib-olla soovib ta isegi kõrvaklappe, et omaette olla.

Neid võtteid peaks lapsele tutvustama kui abivahendeid rahunemiseks, mitte karistustena. Kui ta on rahulik, siis selgita, et nõnda saab ta oma tuju heaks, kui jälle peaks juhtuma midagi, mis ta endast välja viib.

Näidates ette, et stressipalli mudimine või ümber maja jooksmine on normaalne, tõestad lapsele, et kui ta on ülekoormatud, siis peaks vahepeal aja maha võtma. Seda peaksid tegelikult teadma nii lapsed kui täiskasvanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles