Lara Brideni rahvusvaheline menuk «Paremate päevade käsiraamat» selgitab, miks ja kuidas naise keha toimib

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Lara Briden.
Lara Briden. Foto: Erakogu

1970. ja 1980. aastatel tõid revolutsiooni eesti naiste seksuaal- ja intiimtervise alastesse teadmistesse elumuutvad raamatud «Avameelselt abielust» ja  «Tütarlapsest sirgub naine». Neid raamatuid lugesid kõik. Kirjastus Koolibri andis välja Lara Brideni «Paremate päevade käsiraamatu», mis  on sama oluline või isegi veel olulisem teos 21. sajandi enese- ja terviseteadlikule naisele.

Foto: Raamat

Rohkem kui 20-aastase kogemusega Kanada loodusraviarst Lara Briden on uurinud miks ja kuidas naise keha toimib, ning pakub välja uuendusmeelsed alternatiivid beebipillidele ja hormoonravile. Brideni raamat sisaldab rohkesti väiteid ja soovitusi, mis erinevad nendest, mida meedikud tavapäraselt naistele jagavad, tekib õigustatud küsimus: kas see kõik on ka tõsi? Teades, et sellised küsimused tekivad, on autor viidanud rohkem kui 400 uurimusele  ja teadusartiklile, mis tema väiteid kinnitavad või toetavad. Raamatust on saanud rahvusvaheline menuk.

Kuidas mõjutavad tehislikud hormoonid rasestumisvastastes vahendites naise tervist ja kuidas hoiduda soovimatust rasedusest nii, et keha oma hormoonid alles jääksid? Kuidas taastada loomulik menstruaaltsükkel pärast pillide kasutamise lõpetamist?

Need teemad puudutavad nii teismelisi tüdrukuid, kelle tsükkel on alles välja kujunemas, kui naisi, kes oma viljakas eas on pidevas mures oma «päevade» pärast, sõltumata sellest, kas nad parasjagu loodavad või hoopis kardavad näha kahte triipu rasedustestil. Aga see puudutab ka kuldses keskeas naisi, kes on jõudnud salapärasesse ja kardetud premenopausi, koos kõigi kehaliste muutustega, mida üleminekuaastad kaasa toovad.

Hormoonid ei ole nuhtlus, vaid õnnistus, ütleb Lara Briden, aidates näha naist ja tema tervist ühe tervikuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles