Nikotiin valmistab aju ette kokaiinisõltuvuseks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teismelised, kes suitsetavad ja tarbivad alkoholi, avavad nn värava teistele sõltuvusainetele, nagu näiteks kanep ja kokaiin, kirjutab teadus.err.ee.

Seda seost märgati juba 70ndatel, seletades siis fenomeni keskkonnafaktoritega, nagu kaaslaste surve ja sõltuvusainete kättesaadavus -  nüüd aga väidavad USA teadlased, et tegu võib olla hoopis füüsikaliste muutustega ajus.

Dr Amir Levine ja tema kolleegid Columbia ülikoolist ja New Yorgi riiklikust psühhiaatria instituudist avastasid katsetes hiirtega, et nikotiin nii-öelda valmistab aju ette kokaiinisõltuvuseks.

Inimeste kokaiinisõltuvust uurides ilmnes, et suurema tõenäosusega on inimene enne narkootikumideni jõudmist suitsetaja.

Selgus, et nikotiinisõltlastel on kokaiinist sõltuvusse jäämise tõenäosus umbes 20 protsenti, samal ajal kui kokaiiniga alustanutel on see risk tunduvalt väiksem – 6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles