Selle talve põhjalik stiilispikker: vanade asjade varasalv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Blugirl.
Blugirl. Foto: SCANPIX

Kes meist ei armastaks mälestusi? Must-valgeid filme, jazzi-ajastu salongihelisid, sahisevat siidi, tõeliselt naiselikke rõivaid, millel justkui hing sees? Tänases talvemoes on hulk kaasaegsena mõjuvaid ideid, mille algupära jääb kümnete aastate taha, kirjutab Kristina Herodes Kaubamaja ajakirjas Hooaeg.

Stiilimängud möödunud aegades toovad kiiresse tänapäeva romantikat, nende mängimine on ütlemata lõbus ja kasulik kõigile – areneb maitse ja avardub mõttemaailm.

Kui tore on teha tutvust kunagiste moesiluettidega, proovida näiteks taljest mööda vaatavaid sirgeid ja hoogsaid 20ndaid või katsetada hoopis 30ndate diagonaallõikeid? Piisab ka vaid paarist hästivalitud detailist!

Kübar (pildid 1-3)

Kui retrohõng sind paelub, siis tea – ilma kübarata on siin väga raske võitjana välja tulla! Daam ei väljunud iial paljapäi ja kübarateadus oli keeruline kunst. Praegu on elu lihtne, kuid moekate kübarate valik õnneks tujutõstvalt suur: on 20ndate pottkübaraid, mehelikke fassonge ja 50ndate daamilikke kaabusid.

Diagonaallõige (pildid 4-5)

Diagonaalselt kleidiks õmmeldud siid on geniaalselt naiselik – ilma ühegi liigse sissevõtuvoldi või õmbluseta voolib see imekaunilt välja naisekeha kurvid ja toob diskreetselt ja kaunilt figuuri esile. Madeleine Vionnet’ viis selle lõike leiutamine moeajalukku juba kahekümnendatel, täna on see periood moepjedestaalil koos kõigi oma detailide, trikkide ja lõigetega. 

Žaboo ja volangid (pildid 6-9)

Zaboo kuulus algselt meeste garderoobi ja seda juba absolutismis, kuid kaunilt langev volangivihm pluusi rinnaesisel on nii lihtne ja kaunis detail, et loomulikult otsustasid naised selle pihta panna.

Volangid mõjuvad täna kõige värskemalt õhulistes korrapärastes rivides, lisades kaunitari liigutustele dünaamikat. Volangirüüs tantsid sa ka siis, kui tegelikult vaid tuul su seelikusabaga mängib.

Lipsuke (pildid 10-12)

Kõige lihtsam ja geniaalsem ning tõesti üle saja aasta kasutusel olnud kaunistusnõks on lehvikeseks seotud pael. Lipsukese-motiive näeme täna kõikjal rõivastel, kingadel, aksessuaaridel, nii seose kui trükina. Kui teed panuse tugevale kontrastile saab tulemus alati mõjus.

Karusnahk (pilt 13)

Daamid oskasid karusnahast detailides lugu pidada renessanssi ajal ja varemgi veel, miks peaks siis täna selja pöörama ammu ära proovitud kaunistusvõttele? Karusnahk õhtumoe täiendusena on ilus, luksuslik, pehme ja soe. Karvakraede kõrval armastab mood ka dramaatilisi suleboasid.

Retromustrid (pildid 14-15)

Kõige moodsam muster täna näeb välja nagu vanaema kapist pärit. Peened geomeetrilised rütmid ja korduvad motiivid, tapeedimustrid, jutustavad lille- ja linnuprindid on kõik imearmsad ja pealetükkimatult veetlevad. Print sobib kõikjale, nii argipäeva kui peole.

Karakteriga krae (pilt 16)

Krae on väga tähtis tüüp – tal on au paikneda näo vahetus läheduses ja pälvida kõige enam vestluskaaslaste pilke. Seega tasub tema ilule ja isikupärale tähelepanu pöörata.

Kraemaastikul toimub palju põnevat – siin on armsaid ümarnurgalisi retrolõikeid ja külluslikult kaunistatud ajaloohõngulist kraami, plisseeri, volange, pitsi ja nööpe. Õrnast materjalist kõrge püstkrae on üks hooaja lemmikuid.

Peaehe (pildid 17-22)

Daamid on alati oma soenguid kaunistanud ja mitte miski ei anna peoõhtul ägedamat efekti, kui dekoratiivne peaehe. Suurus ja silmatorkavus vali oma kuraasi järgi – ettevaatlikumatele kandjatele õrnad peavõrud, peened diadeemid ja pärlitega soengunõelad, julgematele uhked rosetid, suured ja suled. Peakest ära ehtimata kindlasti jäta! See oleks peaaegu sama, kui paneksime vaasi lillevarre, aga õis ununeks.

Pits ja tikand (pilt 23)

Need kaks kuuluvad tegelikult moemaailma meistriklassi, kehva materjaliga nad kokku ei sobi, kuid õhtumoes on asendamatud. Tänased tikandid on üsna puhta käekirjaga ja kaunistavad rõivaid selgete rütmide, motiivide või poortidena. Pisike pitskleit on aga peoõhtu vastupandamatu võrgutaja.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles