Külmad ilmad panevad näonaha proovile

, kosmeetik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sinu näonahk muutub talvel tuhmiks ja isegi kestendab? Siis oleks aeg üle vaadata oma igapäevane nahahooldus, kirjutab kosmeetik Tuuli Priimak. 

Meie talv koos pakase ja külma tuulega tekitab mitmeid nahaprobleeme, millest enamik saab alguse niiskuse puudusest. Kuna külmaga rasunäärmete talitlus oluliselt aeglustub, muutuvad kõik nahatüübid kuivemaks ja naha kaitseomadused nõrgenevad.

Siseruumide ja välise temperatuuride vahe sunnib nahka pidevalt ümber kohanema ja seetõttu nahk väsib, muutub kuivemaks, kapillaarid nõrgenevad ja võivad katkeda. Keskküte ning kliimaseadmed vähendavad naha niiskusesisaldust veelgi.

Tugevda naha kaitsekihti

Naha pealmine kiht ehk sarvkiht katab nahka nagu õhuke kile. See koosneb rasunäärmete rasvast, higist ja püdelate ainete koostisosadest, mis seovad üksikuid naharakke ja tänu sellele on nahk kaitstud kuivamise eest ning ka naha kaitseomadused tugevamad.

Külmaga aga rasunäärmete töö aeglustub ning taoline rakukiht kipub kaduma. Loomuliku kaitsebarjääri tugevdamiseks kasuta talvel õlide ehk lipiididerikkaid kreeme, mis aitavad sarvkihti säilitada. Kui nahk on muutunud väga kuivaks, siis ära pese nägu tulise veega, sest see uhub nahalt maha loomulikku rasu, muutes naha veelgi külmatundlikumaks.

Niisuta nahka rohkem kui teistel aastaaegadel

Karmid ilmastikutingimused kahjustavad kõiki nahakihte ning niiskuse kadu muudab naha olukorra veelgi halvemaks. Geelide ja õlivabade emulsioonide asemel tuleks talvel kasutada just süvaniisutavad kreeme, kuna nii väljas kui toas on õhk kuiv.

Külmal ajal peaks nägu kreemitama vähemalt pool tundi enne õue minekut, sest see on miinimumaeg, millega kreem nahka imendub. Väga kuiva naha puhul väldi näo pesemist veega ning puhastamiseks kasuta puhastuspiima ning alkoholivaba toonikut.

Küps nahk vajab eriti toitaineterikast hooldust

Küpsemal nahal ei uuene nahka kaitsev pealmine kiht sama kiiresti kui nooremal nahal, sest uusi rakke moodustub üha vähem ning sarvkiht õheneb.

Niiskusekao, päikesekiirguse ja kahjulike ainete eest kaitset pakkuv barjäär muutub läbitavamaks ja elusad rakud alumistes nahakihtides on kaitsetumad. Samuti väheneb kollageensete kiudude võrk, nahk sisaldab vähem niiskust, muutub õhukeseks ja kuivaks.

Talvel, mil ilmaolud naha tõsiselt proovile panevad, langeb naha niiskusesisaldus ja kaitsevõime veelgi. Seetõttu peab küpse naha öökreem olema lipiidi- ja vitamiinirikas ning ohtralt niisutav.

Ka päevakreem võiks olla õlirikkam ning kaitsvam. Ühtlasi peaks vanema naha puhul jälgima, et nahk saaks lisaks toitele ning niisutusele kätte ka naha uuenemiseks vajalikke mineraalaineid, mikroelemente, vitamiine, hapnikku, aminohappeid ning süsivesikuid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles