Praeguse hetke neli tööriista

, sisekosmos.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Koolitaja Kaido Pajumaa kirjutab isikliku arengu portaalis sisekosmos.ee, kuidas praegust hetke märkama hakata, sellega sõbraks saada ning seeläbi oma elu täielikult muuta.
 

Raske on praegu olla

Raske on praegu olla - siin ja praegu. Miks? Sest see hetk on tühi. Meie mõistus on harjunud kogu aeg millegagi tegelema, kogu aeg midagi analüüsima ja järeldama ning hindama.

Praeguses hetkes eksisteerib aga tühjus. Siin ei ole midagi analüüsida ega järeldada. Rääkimata hindamisest. Hindamine toimub ju mõistuse kaudu. Praeguse hetkega üksolemine aga sinu enda kaudu.

Proovi järgmised 30 sekundit mitte midagi mõelda ja sa märkad, kuidas sa oled mõistuse ori. Kui 30 sekundist ei piisa, siis tee see endale ülesandeks 30 minutiks. Siis tahad sa juba toast välja joosta.

Täpsemini ütleb sinu mõistus sulle ette, et sa peaksid toast välja jooksma, arvates, et ta soovib sulle head. Tegelikult aga ei taha ta lihtsalt oma ülemvõimust loobuda.

Tal on see ju praegu sinu üle - ta kontrollib sind täielikult. Ja kui sa otsustad 30 minutiks või ka ainult 30 sekundiks kontrolli üle võtta, satub mõistus paanikasse, tehes endast kõik, et sa seda enam ei püüaks.

Praeguse hetke neli tööriista

Praegune hetk on lihtne. Sest see on kõik, mis meil on. Minevik oli eile ja täna hommikul. Tulevik on homme ja täna õhtul. Mitte kumbagi neist ei eksisteeri mitte kusagil mujal kui sinu peas. See on vaid hunnik mõtteid, millega sa üldjuhul hakkama ei saa. Ja siis tekibki tunne, et eksisteerib kolm aega - minevik, olevik ja tulevik. Milline lollus.

Praeguses hetkes eksisteerib ainult neli tööriista, mida sa saad praktiliselt oma elu elamiseks kasutada. Sinu enda valik on, kas sa kasutad seda selleks, et oma elu ilusamaks muuta, või selleks, et see veelgi nirumaks muuta. Millegipärast valivad paljud inimesed viimase variandi. Miks? Sest jällegi ei suuda nad oma mõistuse orjusest vabaneda ning usuvad ja teevad kõike seda, mida hirmunud mõistus nendele ette ütleb.

Vibratsioon

Sinu esimene tööriist on sinu hoiak ehk vibratsioon. See on kõige olulisem tööriist, sest see mõjutab paljuski kõiki teisi. Ole väga väga tähelepanelik selle suhtes, kuidas sa iseendasse ja ümbritsevasse maailma suhtud.

Vibratsioon on sinu sisemine uskumuste kompleks - sinu tumesinised või heleroosad «prillid» ninal, mis ütlevad sulle, kas maailm on siis vastavalt tumesinine või heleroosa.

Kui sa näed maailma tumesinisena, oled sa õnnetu ja rahulolematu. Kui sa näed maailma heleroosana, oled sa õnnelik ja rõõmsameelne. Kumb sa olla tahaksid? Miks sa siis ei ole seda?

Mõtted

Teine praeguse hetke tööriist on mõtted. Sa saad ju mõelda. Sa võid praegu mõttes arvutada, kui palju on 4 korda 12. Palju see on siis? Jah, õige vastus on 66.

Muidugi oli see vale vastus. Kui sa märkasid seda enne praeguseid sõnu lugedes, näitab see, et sinu mõistus töötab korrektselt. Sa avastasid, et õige vastus on hoopis 48.

See ei olegi oluline, mis õige vastus on, sest sellest olulisem on fakt, et sa saad arvutada ainult praegu. Kui ma paluksin sul minna eilsesse või homsesse ja arvutada, kui palju on 8 x 6, kas sa saaksid seda teha? Muidugi ei saa.

Mõtlemine toimub praegu. Seetõttu on väga oluline, et sa märkad, mida sa mõtled. Lohutav on see, et juhul, kui sinu esimene tööriist - vibratsioon - on heleroosaks tuunitud, on seda valdavalt ka mõtted.

Kui sa aga märkad, et mõtted on mürgised ja vihased, siis enne mõtete muutmist alusta oma üldistest hoiakutest. Need mõjutavad väga palju sinu mõtteid.

Sõnad

Sõnad on mõtete pikendus. Kui ma arvutan midagi, ja ütlen selle siis välja, olen ma oma mõtlemist väljendanud. Parim viis seda teha on sõnade kaudu.

Sõnad on relv. Ütle kõikidele inimestele, et sa armastad neid, ja nad nimetavad sind pühakuks. Ütle kõikidele inimestele, et sa vihkad neid, ja nad nimetavad sind kaabakaks.

Aga mis tegelikult vahet on, mida sa ütled - see ei muuda ju mitte midagi. Need on vaid helivõnked, mida sinu häälepaelad tekitavad ja mida teiste kõrvad vastu võtavad. Siiski muudavad needsamad võnked su vastavalt pühakuks ja kaabakaks. Kumb sa olla otsustad? Vastavalt sellele otsusele vali, mida sa oma suust just praegusel hetkel välja ajad.

Teod

Mõtlemise ja visuliseerimise kaudu oma elu parandamine on esoteerika. Unusta see lihtsalt ära.

Kui su mõtted on puhtad ja sõnad ülendavad, siis saavad sellele järgneda ainult ilu loovad teod. Sa otsustad midagi teha mõttes, sa jagad oma ideed sind ümbritsevate inimestega sõnade kaudu, aga tehtuks saab see ainult siis, kui sa ise käed mullaseks teed.

Mõnikord on tegutsemine ebamugav. See näitab, et sa tegutsed õiges suunas. Kui sa teed kogu aeg neid asju, mis mugavad tunduvad, ei ole kuidagi võimalik muutust läbi viia, sest needsamad mugavad teod on toonud sind praegusesse seisu. Kui sa soovid praegust seisu muuta, pead sa muutma oma tegusid.

Ainult tegude muutmisest aga ei piisa. Alusta eestpoolt. Alusta päris selle artikli algusest. Muuda seda, kes sa oled, ja sinu mõtted, sõnad ja teod muutuvad iseenesest. Järgmisena tuleb sinu juurde sinu parim sõber ja küsib: «Kuidas sa seda tegid?». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles