Uuring: maasikad võivad kaitsta rinnavähi eest

Naine
Copy
Foto: Oleg Magni / Pexels

Kaks eri uuringut tegelesid rinnavähi teemaga ja avastasid, et lausa kaks maitsvat toiduainet võivad ennetada rinnavähki ja anda isegi vähirakkudele vastulöögi.

Itaalia teadlased leidsid, et maasikad võivad mängida nii rinnavähi ennetusel kui ravis suur rolli. Uuring avaldati ajakirjas Scientific Report ja kõneleb eelkõige ekstraktist, mida saadi 'Alba' maasikasordist. Ekstrakt sisaldab palju polüfenoole ehk taimseid ühendeid, mis toimivad antioksüdantidena. 

Teadlased kontrollisid ekstrakti hiirte vähirakkudel ja ilmnes, et see toimis just rinnavähirakkude vastaselt. Teadlased jõudsid katsete tulemusena järeldusele, et maasikad mitte üksnes ei enneta, vaid võivad ka toetada rinnavähi ravi. 

Pähklike tervise heaks

Teise supertoidu rinnavähi vastu avastasid Ameerika teadlased Marshalli ülikoolist: Kreeka pähklid.  Laborihiirtel, kes said  kahe nädala jooksul päevas 50 grammi Kreeka pähkleid, toimusid muutused rinnavähi eest vastutavates geenides. 

Kreeka pähklite tarbimine aeglustas tõendatult hiirte rinnavähirakkude kasvu, kommenteeris uuringu juht W. Elaine Hardman.

Rinnavähi soodumusega hiirtel alanes kasvajarisk umbes poole võrra, kui nad said Kreeka pähkleid. 

Loomkatsed ei ole küll alati inimestele ülekantavad, kuid rinnavähiareng on inimestel ja hiirtel väga sarnane, vahendab väljaanne Bunte. Uuringud annavad igatahes lootust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles