Leedu kohvimeister: see on kohvielamuse juures kõige olulisem

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Juba sel reedel ja laupäeval kogunevad Tallinna Kultuurikatlas nii kodumaised kui välismaalt pärit kohvieksperdid, et Tallinn Coffee Festival üritusel uudiseid ja kogemusi vahetada ning ka baristavõistlustel mõõtu võtta. Üks kohvientusiast on leedukas Laurynas Arlauskas, kes töötab igapäevaselt KAFO tootejuhina ning on võitnud mitu baristavõistlust Leedus.

Laurynas, kas Sa mäletad, milline oli Su esimene kohvikogemus?

Ma arvan, et minu esimene korralik kohvikogemus oli umbes 16-aastasena, kui sain proovida professionaalselt valmistatud ja meeldiva maitsega siidise piimaga cappuccino't. Sel hetkel polnud mul küll veel aimugi, kust kohv tuleb ning mis õige kohvivalmistamine endast kujutab. Eelkõige paelus mind tol ajal joogi juures selle sotsiaalne aspekt – pidev «kohvitamine» andis sõpradele võimaluse kohvitassi taga teineteisega oma päevavõitlusi ning -rõõme jagada.

Kuidas Sinu karjäär kohvimaailmas alguse sai?

Kooliajal oli mul unistus saada piloodiks (see on mul tegelikult siiani ja ma n-ö hoian seda tuleviku tarbeks), kui ma aga piloodiõppe tasuta kohale ei pääsenud, otsustasin võtta vaheaasta ning proovida järgmisel aastal uuesti. Seniajaks vajasin aga tööd, mis juhtumisi viis mu kokku minu esimese tööandjaga, kes aitas mul jala kohvimaailma ukse vahele saada. Erialaste raamatute lugemine, kohviga katsetamine, uute kohvimeetoditega tutvumine jms aitasid mul tasapisi mõista kohvi olemust – ja see avas mu silmad täiesti uuele maailmale, mille olemasolust mul aimugi polnud!

Sa oled võitnud mitu baristavõistlust. Milliseid täpsemalt?

Mul polnud baristana veel üht aastat töökogemustki, kui võitsin 2016. aastal Leedu baristade meistrivõistlused (Lithuanian Barista Championship). Samal aastal Dublinis toimunud baristade maailmameistrivõistlustel (World Barista Championship) sain 22. koha. Järgmisel aastal läksin teisele katsele ning võitsin samuti Leedu riikliku võistluse ning lõpetasin Soulis peetud baristade maailmavõistluse 27. kohaga.

Kuidas Sa end võistlusteks ette valmistad?

Ühelt poolt sarnaneb iga ettevalmistus eelnevaga, kuid samas on sellest ka täiesti erinev. Tähtis on meeles pidada, et see on võistlus ning tulemused saadakse vastavalt reeglite täitmisele – seega algab ettevalmistus reeglite korduvast ülelugemisest. Siis tuleb kõige tähtsam samm – võistlustel kasutatava kohvi valimine. Kolmandaks koostan ja valmistan ette kava 15-minutiliseks esinemiseks.

Kuna ideaalse espresso retsepti loomine on võistluse üks võtmetest, siis vajab värskelt röstitud kohvi tundmaõppimine palju uurimist ning katsetamist, seda enam, et kohv muutub peale röstimist iga päev.

Ma soovitan võistlustel osalemist igaühele, aga väga oluline on meeles pidada põhjus, miks seda teha – oluline pole mitte tiitleid korjata, vaid õppimisprotsessi ning võistlust ennast nautida. Seetõttu on hea enda kõrval omada ka toetavat meeskonda.

Mis teeb ühest baristast tõeliselt hea barista?

Ma usun, et kohv pole ainult teooria, numbrid ja tehnika, palju olulisem on inimene, kellega sa oma kohvielamust jagad või inimene, kes seda pakub. Tõeliselt hea barista peab seda meeles ja tal peab olema teatud tüüpi soosiv iseloom, et oma kirge kliendiga jagada.

Kuidas ja kust peaks inimene alustama, kui ta soovib saada baristaks?

Õnneks leidub päris palju kohvikuid ja kohvikette, kes pidevalt uusi baristasid otsivad. Kindlasti tasub sellele kohale kandideerida ning end sel teemal ette valmistada – uurida kohvi kohta internetist, raamatutest, rääkida oma tuttavatega, kes juba sel alal töötavad ning küsida, miks see neile meeldib ja mis teeb sellest niivõrd erilise ala. Kõige olulisem on omada nägemust, miks sa soovid barista olla, olgu selleks siis joogi maitse, varahommikud kohviga, teadmised või päeva jooksul sadade naeratuste jagamine.

Kas Sinu arvates on baristaamet Eestis populaarne?

Ma usun, et olukord on igal pool maailmas küllaltki sarnane – on vähetõenäoline, et keegi unistaks lapsena baristaametist, aga see on tõenäoliselt seepärast, et ei teata, kui lai ja milliste arenguvõimalustega kohvimaailm on. Ma alustasin küll baristana, aga olen pidanud mitut erinevat ametit alates masinate parandamisest kuni selleni, kus olen praegu – juhtides professionaalsete kohvimasinate tootevalikut. Kui baristana näidata oma kirge, vastutustunnet ja juhtimisoskust ning leida oma suund või rõhuasetus kohvimaailmas, siis on kõik võimalik!

Kas ja mis erinevused on Eesti ja Leedu kohvitarbimises?

Üks erinevus, mida olen märganud on see, et eestlased joovad rohkem kohvi kohapeal kui kaasaostetuna, mis võib tähendada, et eestlased hindavad rohkem kohvijoomise protsessi (või on siin lihtsalt külmem ja nad tahavad need 10-15 minutit soojas ruumis veeta :)). Aga see tendents ilmneb ka seetõttu, et Leedus on toimunud kohvi kaasamüüvate kohvikukettide suur kasv ja populariseerimine. See on aga üpris vastuoluline teema: ühelt poolt pole see nii ökoloogiline tarbimisviis ja inimesed naudivad rohkem kohvist saadud laksu kui rahulikku kohvielamust ennast, kuid teisalt teeb kohvi populaarsus teed erikohvikultuuri kasvule ning annab võimaluse kohvisõpru pidevalt üllatada – seetõttu leiab Vilniusest ka niivõrd palju erilisi ja põnevaid kohvikuid.

Millist kohvi sa ise jood?

Kohviinimesena kasvasin ma üles espresso peal ja see on ka enamasti minu eelistus. Aga ma ei ütle kunagi ära ka heleda röstiga filtrikohvist.

See on minu esimene kord Tallinn Coffee Festivalil, mistõttu ma olen väga põnevil kõigi kohvisõpradega seal kohtuma! Sobiva kohvivalmistamise meetodi ja masina leidmine võib olla küllaltki peadmurdev küsimus. Esmalt on oluline paika panna, millise maitseprofiiliga kohv inimesele meeldib ning kui palju on ta ise nõus ja valmis oma aega kohvivalmistamisse panustama.

Minu isiklik kodune kohvivarustus hõlmab endas Aeropressi ja Hario käsijahvatit – see on ka ideaalne lahendus reisimisele kaasa võtta, kuna ei purune, on kerge ja lihtsasti kasutatav. Ma naudin väga kohviga katsetamist, mistõttu puhkusel olles ma ka ei kaalu ei kohvi- ega veekogust.

Kui kohvisõbrale meeldivad aga cappuccino ja muud piimakohvid, siis võib sobiva tehnika valimine sellest pisut keerukamaks kujuneda – sel puhul otsige aga mind julgelt Kohvifestivalil KAFO boksist üles, kus ma jagan hea meelega oma kogemusi ja soovitusi õigete vahendite leidmisel ja parima koduse kohvijoogi valmistamisel.

Tallinn Coffee Festival toimub 26. ja 27. aprillil Kultuurikatlas. Lisainfo www.tallinncoffeefestival.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles