Piimakujundite valamise meister: hea kohv tekitab kananahka (1)

Copy
Edgars Dzirkalis
Edgars Dzirkalis Foto: Erakogu

Möödunud aastal napsas Tallinn Coffee Festivalil toimunud latte art ehk piimakujundite valamise meistritiitli endale lätlane Edgars Dzirkalis. Kohvimaailmaga tõeliselt sina peal noormees leiab, et inimesed võiksid rohkem uusi kohvimaitseid katsetada ning peab heaks kohviks seda, mis kananahka tekitab.

Edgars, kas sa mäletad oma kõige esimest kohvi?

Jah, mäletan küll – see oli Jacobs 3in1 koos suhkru ja piimapulbriga. Usun, et olen sellest ajast kõvasti edasi arenenud.

Miks kohvimaailm sind kõidab?

Mind huvitab eriti see, et kohvitööstusele saab läheneda erinevatest aspektidest: sa võid olla kohviröstija, farmer, barista, kohvipoe juhataja ning fookus tuleb hoida sellel kindlal rollil, aga pead siiski kogu ahelaga kursis olema. Ja kohvimaailma kogukond on samuti võluv.

Millega sa igapäevaselt tegeled?

Kohvi röstimisega, kuna olen selle ameti peal Kalve Coffees. Tegelen ka kvaliteedikontrolliga, baristade treenimisega, latte art kursustega. Püüan olla kohvimaailma erinevatele võimalustele avatud. Kuna latte art oli mu esimene kirg, siis tegelen sellega edasi ja annan ka teistele baristadele nõuandeid, kuidas selles kunstis paremaks saada.

Edgars Dzirkalis
Edgars Dzirkalis Foto: Liis Reiman

Millal sa latte arti ehk piimakujundite valamisega tegelema hakkasid?

Tegelikult hakkasin seda iseseisvalt õppima umbes 4 aastat tagasi ning ma ei olnud tol hetkel isegi barista. Töötasin 4-tärni hotellis ettekandja ja baarimehena ja meil oli seal üsna tavaline espressomasin. Ühel õhtul peale tööd nägin juhuslikult Facebookis latte art videot ning järgmisel päeval hakkasin katsetamisega peale. See oli üsna hullumeelne, kuna ma ei teadnud absoluutselt, mida ma teen. Vahepeal läksin elama Hollandisse, aga teadsin juba siis, et kui tagasi tulen, tahan töötada baristana. Ja nii algaski minu teekond kohvimaailmas.

Kas oled lisaks Tallinna võistlusele ka mujal kohvivõistlustel võitnud?

Jah, olen võitnud latte art võistluse Vilniuses ning kaks korda ka Riias.

Kui palju sa Tallinna võistluse jaoks harjutasid?

Ausalt öeldes harjutasin vaid 2 päeva ning 2 tundi kummalgi päeval. Samas ma tegelen sellega iganädalaselt, seega harjutan ju kogu aeg.

Kas võit tuli üllatusena?

Ma ei teadnud, mida oodata, sest mul polnud aimugi Eesti latte art tasemest. Aga muidugi läksin võistlusele sooviga võita.

Mis on sinu jaoks hea kohv?

See on hea küsimus. Minu jaoks on hea kohv see, mida ma tõeliselt naudin ning mis tekitab heas mõttes kananaha.

Millist kohvi sa ise jood ja mitu tassi päevas?

Tavaliselt joon seda kohvi, mida röstin, aga proovin pidevalt katsetada kohvipoodide uusi maitseid. Ja soovitan seda ka teistele. Enamasti joon umbes 3 tassitäit päeva jooksul.

Millised on su järgmised kohviga seotud eesmärgid?

Mu eesmärgiks on edasi õppida ja võimalikult palju kohviga seotud teadmisi omandada, samuti neid teistele edasi anda. Samuti plaanin kohvi röstimisega jätkata. Korraldada meistriklasse latte art’is, kohvi valmistamises jne. Ehk siis tegutseda kohvivaldkonna õpetajana ja võibolla lõpuks saavutada AST (Authorized SCA Trainer) tase.

Järgmine latte art meister selgub Tallinn Coffee Festivalil juba 26.-27. aprillil. Lisainfo www.tallinncoffeefestival.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles