Kas ingver võib olla kahjulik?

Naine
Copy
Foto: Pexels

Paljud teevad esimeste külmetusemärkide peale tassi ingveriteed. Ka muidu loetakse seda supertoitude hulka, ent liiga palju ingverit toob endaga väidetavasti kaasa kõrvalmõjusid, mis mõjuvad tervisele kahjulikult. 

Ingver on põletikuvastane, valuvaigistav, tugevdab immuunsüsteemi ja ergutab ainevahetust.  Ingveri puhul on aga  tähtis õige annus ehk kaks kuni neli grammi päevas. Ülemäärane annus, mis algab viiest grammist, on pigem koormaks meie tervisele, kirjutab Elle.  

Mis juhtub kehas, kui sööd liiga palju ingverit:

1. Kõhupuhitused

Tegelikult peaks ingveritee just puhituste vastu toimima, kuid kui sööd liiga palju seda ja sul on tundlik mao-sooletrakt siis saavutad vastupidise tulemuse. Marylandi ülikooli meditsiinikeskuse uuring kinnitab, et ülemäärane ingver võib tekitada kõhupuhitusi, kergeid kõhuvalusid ja kõhulahtisust.  Põhjuseks võivad olla maomahlad, mille toodangut ingver ergutab. 

2. Kõrvetised

Ülemäärase maomahla tootmise tagajärjeks võivad olla ebameeldivad kõrvetised. Eriti need inimesed, kellel neid esineb niigi, peaks ingveri sinnapaika jätma ja seda vaid väga väikeses koguses sööma. 

3. Ärritused suus

Ingveril on kerge teravus, mis võib kuivatada limanahku. Kui süüa liiga palju ingverit, siis võib see põhjustada nii ärritusi suus kui sügelust. 

4. Verevedeldi

Ingver sisaldab niinimetatud salitsülaate, mis on verdvedeldav toimeaine. Seepärast tuleks enne operatsioonile minekut kindlasti teravast taimest loobuda, et vältida komplikatsioone. Ka menstruatsiooni ajal võib ingver ebameeldivaid kõrvaltoimeid põhjustada ja menstruatsioonivaevusi raskendada. Seevastu, kui kogus jääb alla nelja grammi, siis aitab ingver krampe hoopis leevendada. 

5. Soodustab vete äratulekut

Öeldakse, et rasedana tuleks värskest ingverist või ingveriteest loobuda, kuna mugul võib panna veed liiga kiiresti liikuma. Eriti siis, kui seda liiga palju tarbid. 

Kas ingver on ohtlik?

Annus otsustab kõik. Kollane mugul on supertervislik, kuid liiga palju võib tundliku kõhu puhul ka probleeme ja kõrvaltoimeid põhjustada. Nii ei peaks ingverit sööma rasedad ega need, kellel seisab operatsioon ukse ees või vähemalt arutama asja arstiga läbi.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles