Raamatupood, mis müüb haruldasi naiste teoseid

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjehoidjad The Second Shelf raamatupoes Londoni kesklinnas. Märts 2019.
Järjehoidjad The Second Shelf raamatupoes Londoni kesklinnas. Märts 2019. Foto: TOLGA AKMEN / AFP / SCANPIX

Londoni kesklinnas asub väike raamatupood The Second Shelf, mille avasid naised selleks, et naiskirjanikke rohkem esile tuua ja tasakaalustada raamatupoodides valitsevat soolist ebavõrdust.

Raamatupoe üks loojatest, kirjanik A. N. Devers otsustas naiste raamataupoe avada, kui märkas, et haruldaste raamatute äris valitseb suur sooline ebavõrdsus. Selle põhjuseks peab ta tõsiasja, et kasutatud ja antiiksete raamatute müügiga tegelevad enamasti mehed, edastab Reuters.

Kuna haruldaste raamatute äris valitsevad mehed, on naiskirjanike panus pisendatud – nende teoseid müüakse madalama hinnaga ja neid ei leia riiulitel kõige magusamate kohtade pealt.

«Naised kipuvad vanemaks saades ajapikku hääbuma, neid kiputakse ära unustama ja neist vaadatakse mööda, kui nad saavad vanemaks,» selgitas Devers. «Selleks ajaks, kui nad meie seast lahkuvad, on neil väga raske endast märk maha jätta.»

Londoni kesklinnas asuva The Second Shelf raamatupoes on virnade viisi antiikseid raamatuid, esmaväljaandeid, käsikirju ja taasavastatud teoseid, mille on kirjutanud naised. Poe eesmärgiks on  rikastada väärtkirjanduse levikut ja tuua naisautoreid rohkem nähtavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles