5 taimset antibiootikumi

Naine
Copy
Foto: Ingrid Balabanova / PantherMedia / Ingrid Balabanova

Kõlavad justkui meditsiini imerelvad: antibiootikumid. Ometi näitavad paljud uuringud, et taimed aitavad igapäevaste kaebuste puhul oluliselt paremini.

Nii vaimustavad kui antibiootikumid ka on, ei puudu neil ka oma varjukülg. Eelkõige on häda selles, et neid kirjutatakse liiga kergekäeliselt ka kergemate haiguste puhul välja, mille puhul nad tegelikkuses aga ei toimi ja võivad isegi kahjulikult tervisele mõjuda, kirjutab Wunderweib. Lõppeks hävitavad ju antibiootikumid ka olulisi piimhappebaktereid soolestikus, mille tagajärjel võivad veel aastaidki hiljem esineda seentõved, krooniline väsimus või allergiad. 

Kes manustab küll liiga sageli, aga samas mitte piisavas koguses antibiootikume, soodustab ka resistentsuse teket, st haigustekitajad muutuvad ravimi suhtes immuunseks ja viimane ei toimi enam. Just siin tulevadki «rohelised antibiootikumid» mängu. Taimemeditsiin ei aita ainult bakterite, vaid ka viiruste ja seente vastu. Neid on ka lihtsam sihtotstarbeliselt kasutada, kuna igal taimel on oma kindel toimeainekombinatsioon, mis sobib täpselt vastavale kaebusele. 

1. Eukalüpt põletike vastu

Eukalüptiõli on tugevalt põletikuvastane, aitab röga lahtistada ja toimib antibakteriaalselt. Uuringud näitavad, et patsiendid tundsid juba neli päeva hiljem sinusiidisümptomite, sh palaviku, pea- ja näovalude leevenemist. Põletikulised protsessid ninas, kurgus ja kopsudes raugesid märkimisväärselt. 

Eukalüpt
Eukalüpt Foto: Elena Schweitzer / PantherMedia / Elena Schweitzer

2. Tüümian vabastab hingamisteed

Köha puhul aitab tüümianiõli oma tugeva antimikroobse toime tõttu bakterite ja viiruste vastu. Tüümianis sisalduvad flavonoidid vaigistavad köhahooge ja terpeenid kergendavad köhimist.  

Tüümian
Tüümian Foto: Caro / Sven Hoffmann / Caro / Sven Hoffmann

3. Kummel aitab kõhuvalu korral

Maailma kõige populaarsem ravimtaim aitab kõhukrampe leevendada ja tõkestab ühtlasi bakterite vohamist. 

Kummel
Kummel Foto: Manfred Ruckszio / imago/Manfred Ruckszio

4. lslandi käokõrv takistab ärritusi

«Mis see  paar mõru lonksu mehele teeb,» öeldi  juba «Naksitrallides». Juba 17. sajandil islandlaste avastatud põdrasammal ehk Islandi käokõrv ehk Islandi samblik on nüüdseks ka mitmete uuringutega end tõestanud taimena, mis toimib põletike vastu nii kurgupiirkonnas kui suus. Kuiva köha puhul mõjub ta ärritusevastaselt, kuna laotab omamoodi kaitsekihi limanahkadele.   

Islandi käosamblik
Islandi käosamblik Foto: Rights Managed / Mary Evans / Natural History Mus

5. Salvei peatab mikroobid

Temas sisalduvad eeterlikud õlid ja antibiootiline mõruaine salviin takistavad bakterite, viiruste ja seente kasvamist ning paljunemist kurgu- ja kõripiirkonnas. Ühes eksperimentaaluuringus leiti, et see aitab koguni herpeseviirust (Herpes simplex) ohjeldada.

Salvei
Salvei Foto: Caro / Ruff / Caro / Ruff
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles