Henry Jakobson raha säästmisest: suurim muudatus pole mitte minu pangaarvel, vaid minu mõtlemises

Raadio Elmar
Copy
Henry Jakobson.
Henry Jakobson. Foto: Erakogu

Raadio Elmar hommikuprogrammis käis külas Henry Jakobson, kes on tuntust kogunud oma isiklikus blogikeskkonnas «A mida Henry teeb?». Raadiointervjuus oli teemaks nutikas raha säästmine. 

Kolme lapse isa ja blogija Henry Jakobson osaleb sotsiaalmeedias algatatud #Kogumispäeviku projektis, millel on täna üle kahekümne tuhande liikme. #Kogumispäeviku ettevõtmine on algatatud Swedbank'i poolt ja selle eesmärgiks on tuua kokku inimesed, kes soovivad raha säästa.

Jakobson tunnistas, et ta pole varasemalt olnud kuigi teadlik säästja. «Sissetulekud jäid alati kuu lõpuks nulli. Ma pole küll kunagi võlgu jäänud, kuid pole ka sentigi säästnud,» kirjeldas mees oma varasemaid harjumusi ja lisas, et olles minevikus kahel korral tööandjatelt koondamisteate saanud, peab ta säästmist ülioluliseks.

«Pärast #kogumispäeviku projektiga liitumist pole suurim muudatus mitte minu pangaarvel, vaid minu mõtlemises,» kinnitas Jakobson ja lisas, et oskab täna palju paremaid valikuid teha.

Mees rääkis, et planeerib täna oma kulutusi ette. Ta koostab erinevates kulude valdkondades eelarveid, mille loomise juures tunnistas, et võiks isegi oskuslikum olla. «Ma tean kuu alguses ette, kui palju mul kuu jooksul kulub,» lisas ta. Jakobson täpsustas, et tal on varutud ka «igaks juhuks puhver» ettenägematuteks väljaminekuteks.

Kui on soov säästmisega alustada, soovitas ta eelisjärjekorras üle vaadata oma reaalsed kulutused. «Kindlasti on mingi koht, kus annab kokku tõmmata,» lisas Jakobson. 

«Alustamine võib olla keeruline. Tagasiulatuvalt tuleks üle vaadata oma kuu tšekid, et näha kuhu reaalselt raha on läinud,» andis Jakobson nõu.

Mees tunnistas, et enne #Kogumispäevikuga liitumist kulus tal pere toidulaua peale kaks korda rohkem raha. «Hetkel koostame nädala menüüd ette. Me teame juba esmaspäeval, mida neljapäeval võiksime süüa teha,» kirjeldas Jakobson.

Jakobson lisas, et kui toit läheb äraviskamisele, viitab see halvale majandamisele ja valesti planeerimisele. Mees soovitab oma ostud läbi mõelda ja «kollase märgiga» emotsioonioste pigem vältida.

Jakobson kinnitas, et #Kogumispäeviku Facebooki lehel ei räägita ainult toidu teemadel. «Eelmisel kuul oli meil investeerimisteemaline kuu ja sel kuul räägime riietest. Uuel kuul võtame ette majapidamiskulud,» rääkis ta.

Kuula häid säästmise nippe SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles