5 märki, et su kehas on liiga palju happeid ja 5 nõu, mida selle vastu ette võtta

Naine
Copy
Foto: Lina Kivaka / Pexels

Väsimus, ülekaal või ebapuhas nahk võivad kõik viidata häiritud happe-aluse tasakaalule. Kuidas see jälle korda saada? 

Meie keha tegeleb kogu aeg happe ja aluse tasakaalu hoidmisega, kuid valede otsuste, muuhulgas vale toitumise tagajärjel tekib meie kehas tihti just aluseliste ainete puudus, millega happeid neutraliseerida. Kui keha ei saa piisavalt aluselist jooki või toitu, siis hakkab keha kannatama liigse happesuse all. 

5 märki liigsest happesusest

1. Krooniline väsimus 

Tunned end pidevalt väsinuna ja jääksid pigem voodisse? See võib olla märk. Kui keha ei saa piisavalt aluselisi aineid, siis proovib su keha tasakaalu reguleerida sellega, et tõmbab puhkehetkedel kaltsiumi luudest, mis omakorda soodustab viletsat und. Sellest siis väsinud olek järgmisel hommikul.

2. Vistrikud ja ebapuhtused

Isegi tselluliiti soodustab häiritud happe-aluse-tasakaal ja ülemäärane hape kehas. Kuna meie eneseregulatsioonisüsteem suudab vaid teatud hulgal hapet lagundada, siis jääb seda ka sidekoesse, kui teda on liiga palju, mis surub omakorda kudedest vee välja ja halvendab naha sidumisvõimet, mille tagajärjeks on kuiv ja mitteelastne nahk. Ka toitainete ja vitamiinidega varustamine on häiritud, kui tasakaal on käest ära, ja ka seda näeb omal nahal. 

3. Peavalud

Peavalude põhjuseid on loomulikult rohkem kui üks, aga ka happe ja aluse tasakaalu puudumine võib olla üks neist valuallikatest. 

4. Seedeprobleemid

Liiga rasvane või suhkrurikas toit, nagu ka piima- ja lihatooted kannavad hoolt selle eest, et meie keha võtaks palju happeid vastu, mida kehaomased aluselised ained ei suuda enam reguleerida ja tagajärjeks on maovaevused ja kõrvetised. 

5. Juuste väljalangemine 

Ebapuhas nahk, kergesti murduvad küüned ja juuste väljalangemine on samuti tihti organismi happe ja aluse tasakaalutuse tagajärg, kuna mineraalaineid, mida kehal napib, et happesust reguleerida, võetakse ka juuksejuurtest. 

5 nõuannet terve happe ja aluse tasakaalu heaks. 

1. Vähenda stressi

Ka stress tekitab organismis liigset hapet. Ka meie hingamine muutub stressiolukordades sageli kiiremaks ja pealispindsemaks, nii et happed jäävadki pidama. Stressi ja hapete kõrvaldamiseks sobivad seetõttu lõõgastusharjutused nagu jooga. Naermine ei tee ka paha, kuna me hingame rohkem välja ja saame niimoodi kurnavatest hapetest lahti. 

2. Loobu alkoholist ja nikotiinist

Ka need pahad poisid kurnavad keha. Kuna meie keha jaoks on need mõlemad mürk, siis üritab ta esimesena just neist lahti saada. Siin rakendatakse maksa ja hapete eritamine muutb teisejärguliseks, mis omakorda  võib segada hapete ja aluste tasakaalu. 

3. Tee sporti

Higi on samuti hea võimalus ülemäärasest happest lahti saada. Seepärast ei ole sport ning piisav liikumine üksnes figuuri teema, vaid ka tasakaalule tähtis. 

4. Joo palju

Aluseliste jookide suurem tarbimine kannavad hoolt selle eest, et organismis olemas olevat hapet lahjendatakse ja ujutatakse kehast välja. 

5. Toitu aluseliselt

Otsustav tegur et organismi happed ja alused oleksid tasakaalus, on läbimõeldud  ja aluseline söögisedel, millest 80 protsenti peaksid moodustama aluselised toiduained, näiteks puu- ja köögivili ning 20 protsenti happelised, näiteks loomsed toiduained. 

Allikas: Petra

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles