Prantsusmaa keelustab mitmed rinnaimplantaadid

Naine
Copy
Foto: Igor Starkov / Pexels

Prantsusmaal jõustub alates tänasest mitme rinnaimplantaadi mudeli keeld, kuna kahtlustatakse, et need soodustavad üht haruldast vähivormi. 

Prantsusmaa tervishoiuameti ANSMi esindaja Christelle Ratignier-Carbonneil' sõnul moodustavad Prantsusmaal keelustatud proteesid napilt 30 protsenti kõigist Prantsusmaal turustatavatest rinnaimplantaatidest. Seejuures käib jutt just tekstureeritud, kareda pealispinnaga proteesidest. Samas ei soovitanud amet antud toodete kandjatel implantaate ilmtingimata eemaldada lasta.   

Selle keelu taga on Prantsuse terviseameti sõnul asjaolu, et  anablastse suurerakulise lümfoomi (ALCL) juhtumid on seoses rinnaimplantaatidega alates 2011. aastast «märkimisväärselt sagenenud». Tollest aastast alatest olevat Prantsusmaal registreeritud 56 selle haruldase, aga agressiivse vähivormi juhtu umbes 500 000 rinnaimplantaadi kandja kohta, teatab terviseamet. Kolm patsienti on vahepeal surnud. 

Keeld puudutab Ameerika ettevõtte Allergan implantaate, mida teatakse Biocelli nime all, ja ka selliste tootjate nagu Arion, Sebbin, Nagor, Eurosilicone ja Polytech implantaate.

Praeguse seisuga näib, et teised riigid Prantsusmaa seisukohta ei jaga, ja ka mujal pole antud ettevõtete toodangut keelustatud, kuna «spetsiifilist lümfoomi ennast pole siiani põhjalikult uuritud,» vahendab AFP, ja varase diagnoosi korral olevat prognoos väga hea. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles