Üksildane ja range Põhja-Korea januneb turistide järele (1)

Inga Kuusik
, Reisihuviline
Copy
Hommikune tänavastseen pealinnas, taamal innustab töörahvast töökangelastegudele Naisteliiga võimlemisrühm. 
Hommikune tänavastseen pealinnas, taamal innustab töörahvast töökangelastegudele Naisteliiga võimlemisrühm. Foto: Inga Kuusik

Riik, mis on pindalalt peaaegu kolm korda suurem, rahvaarvult aga üle 20 korra suurem kui Eesti, kannab ametlikult nime Korea Rahvademokraatlik Vabariik. Väiksusest hoolimata kuuleb uudistes Põhja-Koreast ebaproportsionaalselt sageli. Enamasti tulevad jutuks nende tuumarelvad ning ähvardused USA ja Lõuna-Korea aadressil, samuti tohutu suur armee, mille ideoloogiline kindlus meenutab Nõukogude armeed Suure Isamaasõja päevil.

Kommunismiideoloogiat Põhja-Koreas tegelikult ei ole – selle on nad asendanud juche ideoloogiaga, mis väga jämedas tõlkes tähendab iseseisvust (hiina päritolu termin koosneb kahest silbist – «isand» ja «keha, olemus, loomus» – ning tähendab seda, et inimene on iseenda ja ümbritseva maailma peremees – toim).

Selle kaudu õigustatakse nii juhtide isikukultust, inimeste sunnismaisust kui ka igapäevaelu viletsust. Vajaduse korral tuleb juche nimel oma elu ohverdada.

Juche on tihedalt seotud Põhja-Koread valitseva Kimide dünastiaga. Isegi ajaarvamine on juche aastates: aasta 2019 on juche aasta 108 ning ajaarvamise alguses on esimese Kimi sünd.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles