Mida teha, kui peanahk sügeleb? 6 nõuannet, kuidas sügelusest lahti saada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaitlyn Jade / Pexels

Sügelev peanahk võib hulluks ajada. Eksperdid annavad nõu, mis sügelust põhjustab ja mis tõesti aitab. 

Su peanahk on tundlik, ärritunud, punane või kõõmab, sa kratsid ja sügelus läheb veelgi hullemaks. See probleem puudutab 75 protsenti maailma elanikkonnast. Tagajärjeks on punased laigud, kõõm ja veriseks sügatud kohad. 

Miks peanahk sügeleb?

Sügelus on sümptom, mida on raske eirata. Põhjuseks võivad olla pärilikkus, stress, toitumine või vale hooldus, aga ka hormonaalsed kõikumised, kuiv keskkütteõhk talvel või ka ülemäärane UV-kiirgus suvel.  

4 levinuimat põhjust

1. Vale juuksehooldus

Üheks sügeluse põhjuseks võivad olla allergilised reaktsioonid juuksevahenditele. Vaheta juba väikseimagi sügeluse korral tooteid. Ka ülehooldamine, see on liiga palju juuksehooldustooteid, liiga sagedane juuksepesu ja föönitamine, võib peanahka pikapeale ärritada. Seda, kui sa oled hooldustoodetega ülepingutanud, tunned sa ära lisaks sügelusele ka kuivast ja punetavast peanahast, kirjutab Women's Health.   

2. Hormonaalsed kõikumised

Tasakaalust väljas hormonaalne süsteem võib põhjustada kuiva ja tundlikku nahka ning tulemuseks on sügelus. Näiteks võivad põhjusteks olla kas kilpnäärme alatalitlus või liiga tugev östrioolipuudus. 

3. Stressist tingitud sügelus

Stress tekitab peanaha ülehappesust ja süvenevat mineraalipuudust. 

4. Seennakkused või ekseemid

Seen peanahal paneb peanaha ääretult tugevasti sügelema. Lisaks võivad peanahal ka punased laigud esineda. Ekseemi puhul võivad esineda punased laigud ka näonahal.

Mida sügeleva peanaha vastu teha? 

Enne tegutsemist tuleks ikkagi välja selgitada, miks peanahk sügeleb. Pidevate kaebuste korral tuleb arsti juurde minna. Sügada ei tohiks mingil juhul, kuna peanahk on sellest järjest rohkem häiritud ja pidev kratsimine kahjustab pikapeale ka juuksestruktuuri.  

Need 7 asja on abiks: 

1. Leebe hooldus

Kui põhjuseks on allergiline reaktsioon igapäevastele hooldusvahenditele, siis tuleks nad kergema ja mahedama hoolduse vastu vahetada. Eriti kasulikud on ökošampoonid teepuuõli või mustköömnõli. 

Ka ei peaks iga päev juukseid pesema.

Juukseid pestes ära kasuta iga kord šampooni, ükskõik kui õrn ja mahe ta ka poleks. 

2. Õunaäädikavesi

Kui nahk on kuiv, ärritunud, punetav ja sügelev, loputa peanahka õunaäädikaveega, nii et peanahk oleks jälle tasakaalus. Sega kaks supilusikatäit öko-õunaäädikat liitri veega. Seda ei tule enam eraldi välja pesta. 

3. Fermenteeritud riisivesi parandab naha pH-taset

Kui peanahk sügeleb, siis pole naha pH-tase korras. Üks vedi ajamahukam, kuid tõhus meetod on fermenteeritud riisivesi. Kõige paremini sobib selleks öko-basmatiriis. Sega see topeltkoguses veega ja lase seista 24–48 tundi. Lase 15–30 minutit toimida ja loputa siis leige veega välja.  

4. Piserda peanahka lavendliveega

Akuutse sügeluse puhul on lavendlivesi väga abiks, millega piserdada peanahka. Hea kõrvalefekt on see, et juuksed lõhnavad terve päev värskena.

5. Metsseaharjased parandavad verevarustust 

Kui sul tuleb ikka ja jälle, näiteks faasikaupa, sügelusega võidelda, siis võid ennetavalt rahulikel perioodidel kasutada metsseaharjastega ehk looduslike harjastega juukseharja. See aitab verevarustust ergutada ja sedasi kas liiga kuiva või liiga rasust peanahka reguleerida. See vähendab tugevalt sügelusriski. 

6. Tervislik toitumine on kõige alus

Raua- ja tsingipuudus ning radikaalsed dieedid võivad põhjustada katkiseid juukseid ning kuiva peanahka. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles