Kuidas endale edukalt palka juurde rääkida?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Palgaläbirääkimiste edukus sõltub sageli küsija oskustest ja pealehakkamisest.

1. Tee eeltööd

Uuri, milline on turuseis. Kas su palk on valdkonnas keskmisest madalam või kõrgem? Räägi sama valdkonna kolleegidega ning uuri teiste ettevõtete palgataset ja pakutavaid boonuseid.

2. Eelised

Kui ettevõttes on palju sarnaste tehniliste oskuste ja kogemusega inimesi, võivad palgad olla väiksemad. Selle eest töötades sektoris, kus oskajaid on nõudlusest vähem, on võimalik rääkida endale välja paremat palka. Mõtle läbi, mis on sinu eelised teiste ees ning mida sina saad tööandjale ja ettevõttele pakkuda. Mis on sinu eelised?

3. Vaata suurt pilti

Töötasu on rohkem kui vaid palganumber. Tänapäeval pakuvad ettevõtted suurt hulka boonuseid. Paindlik tööaeg, tasuta lõunad, talvepuhkus või mõni muu hüvitis võib olla oluliseks kaalukausiks. Läbirääkimistel ära keskendu üksnes palganumbrile, aga räägi läbi ka pakutavate boonuste osas.

4. Pane piirid paika

Lihtne on kaotada sihti, kui laual on mitu erinevat teemat. Pane paika piirid, mille osas sa järele ei anna ning need, mis sinu jaoks vähemtähtsad. Kas paindliku tööaja eest oled nõus kaotama palgas või vastupidi?

5. Hoia emotsionaalselt distantsi

Palgaläbirääkimised on tihti «kui ei küsi, siis ei saa». Valmista end emotsionaalselt ette küsimiseks, kirjutab DailyMail. Ole valmis ootamatuteks kommentaarideks ja eitavaks vastuseks. Ära seo end emotsionaalselt ühegi eesmärgiga. See võib panna su «lukku» ning sa ei suuda näha suuremat pilti või hinnata objektiivselt teisi pakutavaid hüvesid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles