Uuring: mis teeb meid päriselt ligitõmbavaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Tõeline ilu tuleb tõesti seestpoolt. Nüüd tõestasid seda rahvatarkust hiina käitumisteadlased oma värskes uuringus, mis ütleb, et hea iseloomuga paistame teistele atraktiivsemad.

Meie iseloom mõjutab meie külgetõmbejõudu. Sellisele järeldusele jõudsid hiina teadlased, kelle uuringu tulemused avaldati ajakirjas Personality and Individual Differences. Nimelt tõestati, et meie isiksus mõjutab seda, kuidas teised meid näevad.

Kuidas siis teadlased sellele järeldusele jõudsid? Uuringu jaoks jagati 120 inimest, 60 meest ja 60 naist kolme gruppi. Veel enne eksperimenti andsid kõik osavõtjad nägudele hinnangu. Kaks nädalat hiljem andsid osavõtjad uuesti hinnangu, ainult et seekord olid sellised kirjeldused nagu «vastik», «aus», «viisakas» või «kuri» nägude juurde juba ette antud. Esimesele grupile anti eranditult negatiivseid kirjeldusi, teisele aga üksnes positiivseid. Viimane grupp ei saanud üldse mingeid täiendavaid kirjeldusi. Mis tuli välja?

Esialgsel hindamisel hinnati kõiki isikuid kõikides gruppides ühtmoodi. Pärast teist korda aga, kui nägude juures olid kirjeldused, ilmnes, et kolmes grupis olid isikute tajumises märkimisväärsed erinevused.

Nii peeti neid inimesi, kelle kohta esitati positiivsed kirjeldused, selgelt külgetõmbavamaks kui negatiivse kirjeldusega isikuid.

Teadlased nimetavad seda haloefektiks, mis tähendab, et mulje ühelt alalt hakkab domineerima isiku kohta tervikuna ehk me kanname teisele isikule üle soovitavaid iseloomujooni. Seega peame neid inimesi, kes on meie jaoks sümpaatsed, reeglina ka atraktiivsemaks. 

Allikas: Jolie

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles