Maailmakuulsa Oudolfi aed kui Kört-Pärtli särk pühapäeva hommikul

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Piet Oudolfi isiklik aed
Piet Oudolfi isiklik aed Foto: Rasa Laurinaviciene

Kuidas luua aeda, mis näeb välja nagu suvaline aas või liigirikas metsalagendik, kuid mille näilise segaduse taga peitub hoolikas planeerimine ja ülihea taimede tundmine? Seda kunsti valdab täiuslikult legendaarne Hollandi aiakujundaja Piet Oudolf, kelle disainikeelt tutvustasid Tallinnas toimunud seminaril kaks tema õpilast.

«Piet Oudolfi võib julgesti pidada selle sajandi seni kõige suurema mõjuga aiakujundajaks, kes kavandab taimestusskeeme,» ütles Eesti Maastikuarhitektide Liidu esimees Kristiina Kupper. «Tema aed on justkui inimese elukaar. Alguses tundub selle disain lihtne, kuid aia hilisem hooldamine, et kõik suurepärane välja näeks, on suur töö. Eks ole inimesega samamoodi.»

«Praegu 74-aastane Piet on naturalistliku aianduse ikoon. Ta on väga nõutud ja tema ilusad taimekujundused tõmbavad ligi paljusid inimesi,» lausus Oudolfi õpilane Tom de Wille. «Oma Ida-Hollandis asuva aia taimekoolis hakkas Piet katsetama püsikute ja kõrrelistega ning reisis üsna palju, et leida õigeid taimi. Taimekool on küll juba mitu aastat suletud, aga ta jätkab seal uute taimede ja taimekombinatsioonide katsetamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles