Kaneelikala? Tallink Silja Line`i peakokk Anti Lepik annab juhatust, kuidas seda teha

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud kaneelikala lisanditega.
Grillitud kaneelikala lisanditega. Foto: Eero Vabamägi

Kui õige poetaks kalale kaneeli? Meie põhjamaises maitseruumis mõjub see pisut ootamatu kooslusena. Kuid just nii tegi Tallink Silja Line’i peakokk Anti Lepik 2000. aastal, kui reisilaeva Fantaasia peakokana à la carte restoranile järjekordset uut menüüd nuputas ja end harjumuspärasest kalaklassikast välja raputada tahtis. Tema uus erimenüü võtab tema laeva-aastad ja maitsed värvikalt kokku.

Kaneelisaiu on Tallink Silja Line’i peakokk Anti Lepik lapsepõlvest peale armastanud, eriti neid, mida küpsetas vanem õde. Küllap sellepärast mõte kaneelile läkski.

«Kala tuli imeline. Kui sellele veel ahjuporgandipüreest ja võist oranžika kastme peale tegin, lausa superluks,» kinnitab ta. Retsept ise on lihtne: kohakalale veidike soola ja kaneeli, siis ahju küpsema. Selleks kõlbab ka mõni muu õrnalt magusama loomuga kalafilee, koha kõrval mängivad kaneeliga hästi kokku siig, forell või lõhe. Mõnd tugevama iseloomuliku maitsega kala, näiteks turska, ta selleks pruukida ei soovita.

Kaneelikalast sai üks praeguseks laevafirmas juba 21 aastat töötanud mehe hittroogi, mis oma hiilgeaegadel müüs rohkem kui soomlaste suursoosik piprapihv. Seda küsisid reisijad laevaköögist isegi siis, kui kaneelikala menüüs enam polnud. Kui teadjamatel tahtjatel vedas, siis nad seda ka said. Ja kui kokal kodus suviti grillimiseks läks, nõudsid lapsed temalt tingimata kaneelilõhet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles