Ekke Lainsalu annab nõu: kuidas palka juurde küsida?

Naine
Copy
Foto: Sven Tupits

Ekke Lainsalu on kirjutanud uue raamatu «Palgatööga rikkaks», mis pakub hulgaliselt uusi lähenemisviise, kuidas välja kaubelda senisest suurem palk.

Kui rahul sa oma palgaga oled? Ilmselt võiks see olla suurem, kuna raha jääb alati väheks. Aga kas tead, et üsna lihtsalt on võimalik saavutada 10-, 20- ja isegi 35-protsendiline palgatõus?

Enamik inimesi saab palgatõusu küsimise peale äraütleva vastuse. Neile öeldakse, et eelarves pole raha või et palgatõusu pole sellel aastal ette nähtud. Nad lepivad sellega ja löntsivad tagasi tööülesannete juurde. Samas ajavad nende tööandjad kasumit taskusse ja peavad peenikest naeru.

Aitab enda odavalt müümisest!

Ühe uuringu kohaselt julgeb palka juurde küsida ainult 29 protsenti naistest. Lisaks makstakse naistele sama ameti peal meestest vähem. Elame küll demokraatlikus ühiskonnas, kuid naistele palga alamaksmist ei peeta eriliseks probleemiks. Korporatsioonid, mille kasumid ulatuvad miljonitesse, maksavad töötajatele närust tasu.

«Ma olen koolitanud müügiinimesi juba ligi 20 aastat ja olen tuttav sadade Eesti ettevõtete hingeeluga. Olen palganud tööle kümneid inimesi ja näinud, kui nõrgalt ja odavalt nad ennast müüvad. See raamat sündis vihast tööandjate ülekohtuse käitumise vastu, mille all kannatavad mu paljud tuttavad, eriti naisterahvad. Aitab enda odavalt müümisest! Lisaraha oskuslikult kõrvale pannes ja investeerides on võimalik saavutada 10–15 aastaga finantsiline sõltumatus, et palgatöö kõrvale jätta. Selleks aga tuleb enda odavmüük lõpetada ja kaubelda välja parim palk. See raamat aitab sellel teel,» lubab Ekke Lainsalu.

Katkend raamatust «Millal palka juurde küsida?»

Mu käest on päritud, et millal oleks õige hetk palka juurde küsida. Minu seisukoht on siin väga konkreetne. Küsida tuleks kohe, kui sa tunned rahulolematust. Küsida tuleks siis, kui sa tunned, et su sissetulek ja tööpanus ei ole proportsioonis, ning sul on seetõttu ebamugav. Igasugune venitamine selle teemaga on ainult raha ärakinkimine ja enda elu ärarikkumine. Ma usun, et kui sa vaatad elukalliduse tõusu ja oma praegust palka, siis tõenäoliselt ongi see aeg käes. Ometi on aga veelgi paremaid hetki. Ma ei hakka rääkima siin sellest, kuidas küsida palka siis, kui teil on firma väljasõit ja ülemus on saavutanud korraliku teise astme joobe ning on lõbus nagu kloun või tirib sekretäri tantsuplatsilt külmkapi suunas. Ma räägin sellest, kuidas seda teha asjalikul ajal.

Kui sa saavutasid midagi

Niisiis, esimene võimalus – kui sa oled saanud hakkama mingi kasuliku teoga. Sa täitsid mingi märkimisväärse ülesande, tõid suure kliendi, lõpetasid edukalt mingi projekti – see on õige aeg ja sinu võimalus nõelasilmast oma palgakaamel läbi ajada. Tavaliselt võid küll oma ülemuselt tunnustust pälvida, isegi boonuse või preemia. Tunneksid end võib-olla hetkeks kõrvust tõstetuna ning sellega asi piirduks. Palga suurendamist silmas pidades on see aga sama nagu metsseajahil liiga kaua päästikule vajutamisega ootamine, mille tulemusena kult metsatukka varju jookseb. Kui sa tahad palka tõsta, siis vajuta, mitte ära lase õiget hetke käest. Küsi seda kohe ja ära kõhkle, kui oled saavutanud midagi, mille üle ka ise rõõmustad.

Kui firmal läheb hästi

Siis, kui su firmal läheb hästi. Su ülemus võtab koosolekul sõna ja räägib ülevoolavalt, kui hästi ettevõttel läheb ja millised vinged perspektiivid ees ootavad. Kvartalitulemused ületasid planeeritu, ettevõte sai uue olulise tellimuse. Väga hea! Su firma sai uue suure tellimuse, mis toob sisse korraliku summa? Suurepärane, lenda kohe peale. See on sobiv hetk palka arutada. Eriti hea on siis, kui sinu panus on sellele kaasa aidanud. Kuule, meepotist võiks igaüks oma käpa magusaks saada. Ära lase seda hetke mingil juhul käest. Carpe diem! Carpe palk!

Arenguvestlusel

Osad ettevõtted teevad veel siiani kord aastas töötajatega arenguvestlusi, mis sest, et need on ajast ja arust. Suur osa maailma edukamatest firmadest on nendest loobunud, kuna need on tõestatult mõttetud ning demotiveerivad. Sellest 90. aastatel tekkinud arenguvestlusest loobujate arv on kasvavas trendis. Kui see iganenud jama on sind samuti ees ootamas, anna tuld. Millal siis veel, kui mitte sel hetkel, kui käib jutuajamine sinu tulevikust ettevõttes. Käi julgelt oma ideed ja parendusettepanekud ettevõtte kohta välja, tunneta ruumis valitsevat vaibi ja go with the flow. Kui sa oled oma töökohas vähegi tõsiseltvõetav tegelane, kel haamer käes ja mõte üle minuti peas seisab, siis suure tõenäosusega väljendub see ka sinu tulevasel palgatšekil. Aga et sa saaksid parima tulemuse, siis soovitan sul kuu või kaks enne seda oma juhatajaga esimene palgavestlus maha pidada. Kordan — kuu või kaks enne seda, kui arenguvestlus on tulemas, tee esimene kohtumine ja esita oma argumendid. Kui tuleb vestlus, siis on nad ilmselt selleks valmis, et sul on vaja palka tõsta ja nad saavad sulle oma pakkumise teha. Sa saad aga oma seisukohti veenvalt kaitsta, näidata enda saavutusi ja nõuda veelgi paremaid tingimusi. Kindlasti mõtle läbi, mida sa ise tahad ja mida nad sulle su arvates pakkuma tulevad. Nii on kindel, et sa saad enda jaoks parima diili, kuna oled eeltöö teinud ja endale ebasobivad variandid välistanud ja seetõttu allud vähem survele. Kaks on parem kui üks. Lihtne matemaatika, eks ole. Sul avaneb nüüd teine ametlik võimalus palgatõusu nõuda, mille eest neil enam pääsu ei ole.

Kui sulle pakutakse ametikõrgendust 

Üsna tihti tuleb ette, et pakutakse ametikõrgendust ja uusi ülesandeid, kuid palk jäetakse samaks. See on tööandjal kaval lüke. «Ma ülendan su kapraliks ja siin on sulle pagunid!» ütleb kolonel reamehele. See lööb uljalt kannad kokku ja ei suuda mõttes kõigevägevamat ära kiita: «Milline õnn, ma sain uue auastme! Nüüd ei pea ma üksi vaenlase kaevikute poole surmava tule alla jooksma, vaid võin käsutada kümmet reameest enne kuuli saamist.» Selline kaval ametinimetuse muutmine mängitakse välja inimeste tunnustusvajadusele. Hurraa, ma sain tiimijuhiks! Mul on nüüd kaks alluvat ja mitu uut projekti juhtida! No ja kas palka said juurde? Ah, ei saanudki. No pole hullu, eks lapsed kasvavad ilma emata ka üles. Peaasi, et emal on uus ametinimetus ja rohkem tööd. Ära lase endale sellist tünga teha. Kui on uus ametinimetus, siis on parim hetk palka juurde küsida. Rohkem vastutust ja lisaülesandeid, see kõik peab saama kompenseeritud. Ja isegi kui su töökoormus ei muutu, siis uhkem ametinimetus juba iseenesest eeldab suurema palga saamist. Jäta meelde, ametikõrgendus või lisanduvad kohustused võrduvad alati palgatõusu või mõne muu hüvega. Võimalusi palga saamiseks pakutakse sulle igal hetkel . Mõtle loovalt ja märka olukordi. Sa pead oma hirmu- ja mugavustsoonist välja tulema ja selle tõsiselt ette võtma. Üks kord küsid, kümneid kordi palgapäeval lõikad. Võimalusi küsimiseks on igal hetkel. Kui sa oled palgaga vähemal või suuremal määral rahulolematu, siis ei aita sõprade ringis debiilikutest ülemuste kirumine. Aitab ainult tegutsemine. Mina soovitan, et sellega ei tasu oodata, vaid valmistada end põhjalikult ette ning alustada sel teemal surve avaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles