Teadlaste sõnul on meeste antibeebipillid peatselt valmis

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Siiani oli antibeebipill kõigi oma kõrvaltoimetega ikka naiste teema. See võib varsti muutuda. Ameerika teadlased on leidnud hormonaalse toimeaine, millega saavad ka mehed end kaitsta.  Üks kõrvaltoime võib neid siiski vihale ajada. 

Peatselt võivad mehed saada kondoomi kõrvale lihtsa alternatiivi, nimelt rasestumisvastased pillid. Ameerika teadlaste tiim on leidnud toimeaine, mis peaks peatama meessuguhormooni testosterooni tootmise munandites ja seega seemnerakkude tootmise.

Uus lootustandev rasestumisvastane toimeaine kannab nime 1-beeta-metüül-19-nortestosteroon-dodeküülkarbonaat, lühidalt 11-beeta-MNTDC.

Christina Wang Los Angelese teaduslikust biomeditsiiniinstituudist (LA BioMed) selgitas: «Meie tulemused näitavad, et see pill ... vähendab spermide tootmist, kuid mitte libiidot.» Vahend peaks turule tulema umbes kümne aasta jooksul, mis pole sedalaadi ravimite kasutusele lubamise puhul mingi haruldus. 

Uuring

40 tervet meest testisid kas pilli või platseebot 28 päeva jooksul. Tulemus: selliseid tuntud kõrvaltoimeid nagu aknet või peavalusid ei esinenud peaaegu üldse. Seevastu andis viis meest teada sugutungi kergest vähenemisest ning kaks kõnelesid kergest erektsioonihäirest. Kõigil osavõtjatel langes testosterooni kontsentratsioon ilmselgelt, ehkki mõne puhul võttis kahanemine lausa haiglaslikud mõõtmed. 

Stephanie Page Washingtoni Ülikoolist Seattle'is, kes esitles pühapäeval uuringu tulemusi, usub siiski peatsesse läbimurdesse. «Me töötame ühtlasi kahe suukaudse rasestumisvastase vahendiga, et leida parim toimeaine,» ütles Page.

Alles eelmisel aastal esitles uurijate tiim esimest võimalikku toimeainet, kuid see saavutas testis oluliselt kehvemaid tulemusi. 

Allikas: Welt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles