20 nippi tervislikumaks toitumiseks

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Viktor Cap

Kas toitud piisavalt tervislikult või oled langenud ekstreemsete dieetide ja toitumiskavade lõksu? Pane ennast proovile ning vaata, kuivõrd tervislikud on sinu valikud. Väidete puhul on eeldatud, et inimese toiduvalik ei ole piiratud ei haigusest tulenevatel ega muudel põhjustel.

1. Valmistan toitu ise (või teeb seda keegi teine mu kodus) võimalikult värsketest toiduainetest. Pooltooteid ja valmistoitu söön harva.

2. Söön regulaarselt, ei jäta toidukordi vahele

3. Söön aeglasemalt ja ei tegele söömise ajal kõrvaliste asjadega

4. Loen pakenditelt infot toidu kohta, et saaksin teha paremaid valikuid

5. Söön iga päev teraviljatooteid, näiteks leiba, sepikut, täisterasaia, putru (sh prae lisandina)

6. Söön vähemalt kolm peotäit (300 grammi) köögivilju päevas

7. Minu kasutatavate köögiviljade (NB! kartulit, avokaadot ja oliive ei loeta toidusoovitustes köögiviljade alla) valik on rikkalik (nädalas vähemalt 7 eri vilja, sh kaunvilju)

8. Praetaldriku täitmisel püüan alati järgida taldrikureeglit – vähemalt pool taldrikust on täidetud erineval viisil valmistatud köögiviljadega

9. Söön vähemalt kaks peotäit (200 grammi) puuvilju ja marju päevas, varieerin ka neid

10. Piimatooteid söön igapäevaselt, eelistan magustamata variante

11. Söön nädalas vähemalt kahel korral kala

12. Lihast eelistan linnuliha, olen vähendanud sea- ja veiseliha söömist, lihatooteid (sink, vorst, valmispihvid jne) söön võimalikult harva

13. Söön nädalas umbes 10–15 supilusikatäit pähkleid-seemneid

14. Olen piiranud magusate ja soolaste näkside söömist, üritan piirduda maksimaalselt nelja portsjoniga päevas (1 portsjon on näiteks 2 tl suhkrut, 1 tl mett, 1 komm või küpsis, paar ampsu kooki-saiakest-pirukat, 100 ml magustatud jooke)

15. Ei osta koju ega tööle, ei söö ise ega paku teistele magusaid ja rasvaseid näkse (nt kartulikrõpsud, küüslauguleivakesed, saiakesed, koogid, küpsised, šokolaad jms)

16. Toidu valmistamisel kasutan soola minimaalselt, ise valmis roale soola juurde ei lisa

17. Joon vähemalt kolm klaasi puhast vett päevas

18. Alkoholi ei tarvita üldse või teen seda äärmiselt mõõdukalt – naisena mitte üle 20 grammi, mehena üle 40 grammi absoluutset alkoholi päeva kohta, kusjuures nädalas on vähemalt kolm alkoholivaba päeva

19. Liigun keskmise intensiivsusega vähemalt 150 minutit nädalas (täiskasvanu) või 60 minutit päevas (lapsed-noorukid)

20. Olen vähendanud istumisega seotud tegevusi ning ekraaniaega

Kui vastasid paljudele «ei», siis on veel, kuhu poole püüelda. Alusta muudatustest, mis tunduvad kergemini saavutatavad ning püüa ajapikku muuta üha enam oma valikutest tervist toetavateks.

Vaata lisa www.toitumine.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles