Tuuluta menüü kevadiselt kergemaks: viis paastuaja toitu

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe baklaźaanisalat.
Soe baklaźaanisalat. Foto: Meeli Küttim/Paastuköök traditsioonide valguses

Ranget täispaastu ei taha ega ka tohi igaüks ette võtta, kuid karvavõrd lahjemaid ja lihavabu roogi võiks kevadel toidukaardile rohkem susata küll. Eesti Naise kokandusajakirjanik Lia Virkus, kes on kaasa löönud paastuköögi raamatu kirjutamisel, jagab retsepte oma igakevadisest paastumenüüst.

Viil musta juuretiseleiba, pool avokaadot ja sutsuke meresoola – selline on Eesti Naise köögitoimetaja Lia Virkuse kevadise paastuaja lemmikvõileib. Mõnikord paneb ta avokaadole ka õrnsoolalõhet. «Uskumatult maitsev,» kiidab ta ja lisab, et mõistagi sobib säärane tervislik võileib eineks või vahepalaks ükskõik mis aastaajal. Hõrgu leivamäärde võib segada ka õunast, sibulast, pähklitest ja sutsukesest võist või oliiviõlist, samuti valgetest ubadest, sibulast, küüslaugust ja ürtidest.

Tõsi, tema ei kuulu kõige rangemate ja radikaalsemate paastujate hulka, sest sööb ka kala, vahel harva isegi kana. Näiteks ahjulõhe Dijoni sinepist, tillist, rohelisest sibulast, küüslaugust ja sidrunimahlast rüüga sobib paastuajaks suurepäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles