Tulevikukokandus on toidujäägivaba

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge grillkala angervaksase võikastme, kartulite ja sibulaga.
Valge grillkala angervaksase võikastme, kartulite ja sibulaga. Foto: Nikola Tomevski

Kui tahate teada, kuidas maitsevad köögiviljakeldri viimased, öö otsa hapendamissettes küpsenud juursellerid vinnutatud singi ja pimento pipra kastmega, võite lunastada pääsme hispaaniapärasele nulljäägi-õhtusöögile, mille kokkade meeskonnas teeb Peeter Piheli kõrval süüa ka Hispaaniast pärit Albert Franch Sunyer.

Hooaja viimaste juurselleritega 21. märtsil Eesti ja Hispaania kööki ühendav kokandusseiklus restoranis Ö mõistagi ei piirdu. Kahe võimalikult toidujääkidevaba ja keskkonnasäästlikku kokkamiskultuuri edendava koka, eestlase Peeter Piheli ja katalaani Albert Franch Sunyeri juhtimisel pakutakse kuuekäigulisel õhtusöögil ka ajalehes küpsetatud porrut, valget grillkala angervaksase võikastmega, puule unustatud õunu õllepruulist jäänud linnastega.

Inspiratsiooniks on sel õhtul küll Hispaania, kuid enamik toiduaineid tuleb taldrikule Eestist, ka Peeter Piheli Kotzebue pagari- ja lihaväärindamiskojast. Läbivaks jooneks kahe maa köögi segamisel on viimastel aastatel kokanduses aina jõulisemalt esile tõusev vastutustundliku ja säästliku söögitegemise suund, kus annavad tooni mõisted trash cooking ehk nn prügikokandus ning zero waste ehk nulljääk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles