Tähelepanu, valmis, moestart!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexanderlingi värske looming pakatab elurõõmsatest värvidest.
Alexanderlingi värske looming pakatab elurõõmsatest värvidest. Foto: Jörgen Paabu

Eesti moeelu tippsündmus, Tallinn Fashion Week läheb lahti juba sel nädalal. Parimat osa kohalike disainerite loominust näeb 20-22.märtsil Tallinnas ja 23.märtil Tartus. Kergitame saladuseloori, mida oodata on.

Eesti moekunsti lipulaev Embassy of Fashion lubab kevade säravate värvidega ellu äratada. «Siin pole lihtsalt ilus moodne kollane või roosa, vaid kõige uskumatumad kombinatsioonid,» kergitab Aldo Järvsoo saladuseloori. «Muidugi annab iga moelooja värvidele täiesti oma nägemuse ja võin öelda, et juhtus täiesti kogemata, et me kõik sel kevadel värvidest vaimustusime.» Järvsoo sõnul on tema looming inspireeritud ta uuest kirest, milleks on akvaarium. Eredates toonides pakub ta välja uskumatuid kombinatsioone! Loodusest neid leiab, kuid inimesed lihtsalt pole harjunud kogu seda ilu kandma.

Ketlin Bachman omakorda kostitab moepublikut plissee ja pastellidega ning Riina Põldroos pakub luksuslikult hiiglaslikke siidivorme koos kehale liibuva trikotaažiga. Kõik kolm moetalenti lubavad, et nende etendus mõjub kui värviteraapia, mis pühib talveväsimuse viimased märgid mõne minutiga minema. Aldo Järvsoo toob sel kevadel lavalaudadele tervelt kaks mahukat kollektsiooni, neist Tartus esitletav on pühendatud pruutidele.

Eve Hanson.
Eve Hanson. Foto: Krõõt Tarkmeel
Milleks ometi luua midagi, mis kõneainet ei paku ja publiku suunurki ülespidi ei vea?

Eve Hansoni nimi on Eesti moeelus omamoodi lausa sümbol, mis märgib lennukat fantaasiat põhjamaiselt minimalistlikus vormis. Disainer on teinud säravaid tegusid Ivo Nikkolo ja hiljem Iris Janvieri varjus, kuid nüüd on ta nähtav enda nime alt. Mis on teisiti? Tulemus on veelgi evelikum, ehedam ja ägedam. Värske loominguga jätkab Hanson aastatepikkust funktsionaalset moerännakut, kuid üllatab erksamate toonide ja Toomas Pääsukese loodud autorimustriga. Nagu ikka, näeb vaimustavat leidlikkust lõigete ja drapeeringute vallas, mis muidu lihtsa rõiva kordumatuks muudavad.

Katrin Aasmaa.
Katrin Aasmaa. Foto: Kertin Vasser

Katrin Aasmaa, üks tähelepanuväärsemaid noori talente Eesti moepüünel, üllatab selgi korral. Milleks ometi luua midagi, mis kõneainet ei paku ja publiku suunurki ülespidi ei vea? Palun väga – «Prosta Kapusta» nimeline värske kollektsioon viskab nalja nii moe ennastimetleva glamuuri kui ka liigse keerukuse üle. Kapsas ei ole mitte lihtne sümbol, vaid tähendab autorile vaprust rasked ajad üle elada. Ideid käis vinge stiiliga moehuligaan ammutamas samuti udupeenes paigas – vanatädi peenramaal.

Donna Nordica.
Donna Nordica. Foto: Meeli Laidvee

Donna Nordica uus kollektsioon mängib mereteemaga ja kannab itaaliakeelset nime Al Mare. Lavale tuleb elurõõmsalt

võrgutav suvepillerkaar liblikate, lillede ja värvide möllus, kuid ei puudu ka meremehetriip. Märgi taga tegutsevad kirglikud moefännid teavad hästi, miks naine uut kleiti vajab – ikka selleks, et meeleolu hetkega õnnepilvedesse lennutada. Hea tuju kleitide liin jätkub ka sel kevadel.

Diana Arno.
Diana Arno. Foto: Dmitry Knut

Diana Arno üha põnevamaks muutuv moekäekiri kannab kaunitarid sel kevadel kõrbemaastikele. Aafrika annab maailmamoes tugevalt tooni ning globaalselt mõtlev moelooja väljendab end safaristiilis ja õhkkergelt hõljuvas päikesepleekinud siidis.

Perit Muuga.
Perit Muuga. Foto: Kristiina Tiimus

Perit Muuga künnab moepõllul oma vagu ning eelistab lihtsaid, efektseid motiive. Ennekõike selliseid, mis metsikus looduses möllavad. Huntide asemel on järg ohtlike kaslaste käes – otse Aafrikast astuvad moelavale leopardid, lõvid ja pantrid. Kuumavereline gamma jätkab Musta Mandri meeleolu.

Mammu Couture.
Mammu Couture. Foto: Riina Vaikmaa

Mammu Couture veetlev moevooludele vilistamine jätkub ka selle kevade etenduses. Ei mingit minimalismi ja argist asjalikkust – kohevad tüllvolangid ja külluslikud kaunistused, sest moelooja meelest ei pea tänapäeva toimekad naised endas printsessiunistusi sugugi maha suruma. Sel korral nopib Maria Tammeorg inspiratsiooni Pariisi eneseteadlike kaunitaride stiilist, kes ei karda oma tugevust demonstreerida, kuid ei loobu iialgi naiselikest trumpidest.

Virtuoza by Liisi Tui.
Virtuoza by Liisi Tui. Foto: Christina Peterson

Kellele pakuvad huvi eelkõige uued tulijad, peaks sihikule võtma Liisi Tui etenduse. Moelooja püüdlus on luua luksust taaskasutuse põhimõttel. Üllatusi tuleb ka originaalmustrite liinis, kevadkollektsiooni meeleolu on päikesepleekinult rauge ning gamma pehmelt meeli paitav. Moekunsti täiendavad Marita Lumi autoriehted.

TALLINN FASHION WEEK PROGRAMM

20. – 23. märts | March 20-23 Kultuurikatel (Tallinn) & Lydia Hotell (Tartu)

K 20.03.2019 @Iris Janvier concept store (Tornimäe 5, Tallinn)

18.00 Iris Janvier kevad19

Üritus on kutsete ja eelregistreerimisega info@iris-janvier.com. Kohtade arv piiratud.

N 21.03.2019 @Kultuurikatel, Tallinn

18.00 Virtuoza by Liisi Tui, Marilin Sikkal

19.30 Tallinn Design House, Eve Hanson

21.00 Alexanderling, Beatrice

R 22.03.2019 @Kultuurikatel, Tallinn

18.00 Donna Nordica, Perit Muuga

19.30 Cärol Ott, Woolish

21.00 Embassy of Fashion

L 23.03.2019 @Hotell Lydia, Tartu

18.00 Brand no 8, Diana Arno

19.30 Katrin Aasmaa, Aldo Järvsoo

21.00 Triinu Pungits, Mammu Couture

L 23.03.2019 @Kirill Safonovi showroom  (A.Weizenbergi 14-2, Tallinn)

13-18.00 Lahtiste uste päev / Doors Open Day

17.00 Kirill Safonovi show

Avatud uste päevale on vajalik eelregistreerimine, mida saab teha meiliaadressi designer@kirillsafonov.com kaudu. Moeetendusele pääseb ainult kutsetega. // With invitation only.

Woolish kollektsioon.
Woolish kollektsioon. Foto: Bodgan Natakhin
Diana Arno.
Diana Arno. Foto: Dmitry Knut
Katrin Aasmaa.
Katrin Aasmaa. Foto: Kertin Vasser
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles