Lootus rinnavähi patsientidele: test, mis ennustab kasvaja taastekke riski 20 aasta jooksul

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähkkasvaja.
Vähkkasvaja. Foto: Andreas Fülscher / PantherMedia / Andreas Fülscher

Rinnavähist taastunud võivad varsti täpsemalt teada, kui tõenäoline on vähi tagasitulek. Uus võimaldab ennustada, kui suur on uuesti haigestumise risk 20 aasta jooksul.

Teadlased uurisid kasvajaid ja leidsid 11 erinevat tüüpi rinnavähki, millel oli kõigil erinev tagasilanguse risk. Seeläbi oli võimalik tuvastada naised, kes ei pea haiguse pärast muretsema, sest nende kasvaja on kõige suurema tõenäosusega viie aasta pärast ravitud, vahendab Daily Mail

Cambridge ja Stanfordi ülikooli uurijad töötasid testi välja analüüsides 2000 rinnavähipatsienti, kelle tervist nad jälgisid 14 aasta jooksul. Hetkel hinnatakse kasvaja tagasituleku võimalusi kasvaja suuruse ja agressiivsuse, patsiendi vanuse ning kasvaja tüübi järgi. Kuid teadlased saavad kasvaja geene uurides palju täpsemaid tulemusi. 

Vaadates rinnavähi kasvajas olnud geene, leidsid nad, et mõnel juhul oli kasvaja tagasituleku tõenäosus 20 aasta jooksul 62 protsenti. Tänu sellele saavad arstid neid tähelepanelikumalt kontrollida või hoida selliseid patsiente pikemalt ravimi tamoxifen peal, mis teeb vähi tagasi tulemise tõenäolisemaks.

Agressiivse vähitüübiga naistel, kellel on kasvaja tõenäosus kasvaja tagasitulekuks leiti mitu koopiat geenidest, mis panevad vähi jagunema. Osadel naistel, kel oli kõige surmavam rinnavähi vorm ehk kolmiknegatiivne rinnavähk leiti imepisike risk haiguse tagasitulekuks, kui patsiendid elavad viis aastat peale ravi. Teistel, vähem soodsate geenidega naistel oli risk uuesti haigestumiseks 20 aasta jooksul aga 50 protsenti kõrgem.

Samuti leiti võimalused haigusest paranemiseks naistel, kes olid haigestunud kõige levinumasse rinnavähi tüüpi, kus kasvaja on hormoonretseptor-positiivne ehk vajab kasvamiseks östrogeeni. Seda tüüpi vähkkasvajad jagunesid kaheksasse tüüpi, millest neljal oli suur võimalus, et vähk ei naase. Kuid neljandikul seda tüüpi vähiga patsientidest oli risk uuesti haigestuda 47-62 protsenti. Arvatakse, et uuesti haigestumine tuleb sellest, et patsiendid ei reageeri hästi keemia- ja kiiritusravile ja ravimitele, mis on loodud vähirakke kehast välja juurima.

Uurijate sõnul tuleb lähima viie aasta jooksul testist ka lihtsam versioon, mis on mõeldud arstidele kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles