Kevadväsimus kimbutab ja energiat on vähe? Vastus võib peituda sinu geenides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Geenitestid.ee

Käes on aeg, mil inimesi hakkab kimbutama kevadväsimus. Pidev väsimus ja energiapuudus ei meeldi meist kellelegi. Kevadväsimuse põhjuseks on sageli vitamiinide ja mineraalainete defitsiit. Vitamiinid ja mineraalained on kehale vajalikud mikrotoitained, mis tagavad organismi normaalse funktsioneerimise ja on tervise seisukohalt asendamatu tähtsusega. Nad aitavad tõsta energiataset, osalevad ainevahetusprotsessides, luu- ja lihaskoe moodustumisel, reguleerivad närvisüsteemi tööd ning on olulised mitmete viirus- ja nakkushaiguste eest kaitsmisel. Muuhulgas on mikrotoitainetel oluline roll ka kehakaalu reguleerimisel. Tihti toob talveperiood kaasa soovimatut kaalulisa, millega on raske võidelda. Tarbides sobivas koguses mikrotoitaineid, aitab see vältida nii liigsöömist kui ka magusaisu.

Sageli juhtub, et paljud meist sirutavad profülaktika mõttes käe vitamiinipurgi järele, seda kas kartuses, et ei saa toidust vajalikke aineid kätte või on kuskilt kõrvu jäänud soovitus teatud toidulisandeid kindlasti juurde tarbida. Kas see on aga alati otstarbekas? Enne vitamiinipurgi haaramist tuleks teada, mida Sinu organism tegelikult vajab.

Nii nagu erineme üksteisest silmavärvi ja mitmete teiste väliste tunnuste poolest, on erinev ka meie ainevahetus. Sarnaselt makrotoitainetele (valgud, rasvad, süsivesikud), vajavad inimesed väga erinevates kogustes ka mikrotoitaineid – mõnel tekib teatud vitamiini defitsiit suurema tõenäosusega kui teisel.

Kuna vitamiinide ja mineraalainetevajadus on väga individuaalne, siis need vitamiinid, mis sobivad sinu sõbrale või töökaaslasele, ei pruugi sinu puhul toimida. Sarnaselt vitamiinide puudusele, on kahjulik ka nende ületarbimine. Tarbides endale mittesobivaid lisandeid, võid sellega oma tervisele hoopis karuteene teha, sest ületarbimise sümptomid on sageli samad, mis puuduse korral.

Kuidas siis teada, mida Sinu organism tegelikult vajab?

Sellele küsimusele saad vastuse geenitesti abiga. FiguraGen Vita geenitest aitab hinnata, milliste vitamiinide ja mineraalainete puudus võib just Sinul suurema tõenäosusega tekkida. Geenitestist saadav informatsioon aitab parandada enesetunnet ning vältida mikrotoitainete puudusest tulenevaid haiguseid ja muid terviseriske. Testi tulemuste põhjal saab juba edasi otsustada, kas piisab oma toidusedelis lihtsamate korrektuuride tegemisest või tuleks juba midagi lisandina juurde tarbida.

FiguraGen Vita geenitestiga analüüsitavate vitamiinide ja mineraalainete loetelu koos nende tähtsamate funktsioonidega:

  • B6-vitamiin on oluline südame-veresoonkonna haiguste ennetamisel. Selle vitamiini puudus soodustab näiteks depressiooni ja aneemia teket. Kuna B6-vitamiin osaleb ka valkude ainevahetuses, siis selle vajadus suureneb tarbitud valgukoguse suurenemisega (nt sportlastel).
  • B12-vitamiin on oluline närvisüsteemi normaalseks funktsioneerimiseks ja aneemia ehk verevaeguse ennetamiseks. Puuduse tunnused võivad ilmneda alles aastate pärast. Sageli esineb B-12 vitamiini puudujääk taimetoitlastel.
  • D-vitamiinil ehk “päikesevitamiinil” on tähtis osa luude ja hammaste tervise hoidmisel. D-vitamiini puudus tõstab osteoporoosi ehk luuhõrenemise tekkeriski.
  • Folaat kuulub B-rühma vitamiinide hulka ning on oluline näiteks loote normaalseks arenguks, aneemia ärahoidmiseks ja närvisüsteemi normaalseks toimimiseks. Puudust seostatakse vaimse ja füüsilise väsimuse, ärrituvuse, unustamise ja unetusega, aga ka soolestikuhäirete ja suuprobleemidega.
  • A-vitamiin on tähtis immuunsüsteemi töös, limaskesta uuenemisel, arengus ja nägemisel. Nii üleliigne kui ka liiga vähene A-vitamiini tase emaorganismis võib põhjustada sünnidefekte.
  • Raua põhiline ülesanne organismis on hapniku transport. Just rauapuudus on kõige sagedasem ainevahetushäire. Raua puudus võib põhjustada aneemiat.
  • Kaltsium on oluline mineraal nii luude arengus kui ka nende tugevuse säilitamisel. Kaltsiumipuudus võib põhjustada hüpertooniat ehk kõrgvererõhutõbe, ülekaalulisust ning premenstruaalset sündroomi.
  • Magneesium on vajalik meie organismis enam kui 300 ainevahetusreaktsioonis. Magneesiumi puudus võib põhjustada krampe, väsimust, kõrgvererõhutõbe ning II tüüpi diabeeti.
  • Oomega-3 rasvhapped on olulised südamele, veresoontele, silmadele ja ajule. Oluline on oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete omavaheline tasakaal. Liiga madal oomega-3 rasvhapete osakaal võib põhjustada näiteks südamehaiguste, osteoporoosi ja astma tekkeriski suurenemist.

Saa osa kevadisest superpakkumisest ja säästa €125! Tellides FiguraGen Vita geenitesti (hind €125), saad TASUTA kaasa FiguraGen Weight testi (tavahind €125). FiguraGen Weight testi teostame tasuta vaid FiguraGen Vita testi tegijale. Kampaania kehtib kuni 15.04.2019.

Tellimuse saad esitada kodulehelt www.geenitestid.ee

NB! Tellimuse esitamisel kasuta koodi VITAPLUSS

Esitades kodulehel tellimuse, saadetakse sulle koju test, misjärel tuleb võtta põsekaapeproov. Proovi võtmine on kiire, lihtne ja valutu, ei mingit ebameeldivat verevõtu protseduuri. Proovi saab laborisse postiga tagasi saata ning seejärel jääb üle vaid vastust ootama jääda.

Geenitestide Labor,  www.geenitestid.ee,  tel. 6000199

Copy
Tagasi üles