Seksi ajal tuleb verd? Põhjus võib peituda nendes terviseprobleemides

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjus, miks vahekorra ajal tekkis veritsus, tuleb välja uurida, sest tegu võib olla tõsise probleemiga.
Põhjus, miks vahekorra ajal tekkis veritsus, tuleb välja uurida, sest tegu võib olla tõsise probleemiga. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Võib olla väga ehmatav, kui märkad vahekorra ajal veriseid linu. Need võib visata pesumasinasse, aga probleemi eest ei tohiks jaanalinnu kombel peituda. Sümptomi eiramisega võivad kaasneda tõsised põletikulised protsessid, tüsistused ja isegi viljatus.

Intensiivse ja liiga jõulise seksi, samuti libestusaine vähesuse tõttu võib tupe sein või isegi emakakael viga saada. Veritsusele järgneb aegamööda ka valu. Kui kaotad palju verd, ära pelga kutsuda kiirabi. Mõnikord vajavad vigastused õmblusi, tihti piisab siiski mõneks ajaks seksist hoidumisest ja ravimitest.

Tavaliselt peitub probleem järgnevas, kirjutab Krasotka:

Nakkushaigused ja põletikud

Verejooks suguühte ajal võib mõnikord kaasneda suguhaigustega nagu klamüüdia, trikomooniaas, süüfilis, gonorröa. Samuti põletikuliste protsessidega, mille põhjustajaks on seened, E. coli, stafülokokid ja muud mikroorganismid. Sageli võib veritsus esineda emakakaelapõletiku, vaginiidi ja endometriidiga.

Endometrioos

Seda haigust iseloomustab sõlmekeste moodustumine emakakaelal ja emakal endomeetrikumi rakkude vohamise tõttu.

Endometrioos mõjutab sageli viljakas eas naisi ja haiguse põhjuseid ei ole veel täielikult kindlaks tehtud. Haigusega kaasneb sageli verejooks emakast, sealhulgas suguühte ajal, emaka laienemine ja ebaregulaarne menstruaaltsükkel. Ainult arst saab haigust diagnoosida ja ravida.

Vale ravim

Veritsus seksi ajal võib olla põhjustatud hormoonide ebaloomulikust tasemest ja rasedusvastastest tablettidest. Mõnikord võib verejooks olla seotud ka aspiriini ja teisi verd vedeldavate rohtude kasutamisega. Peaksid probleemist teavitama günekoloogi, et ravimid üle vaadata. Verejooksu seksi ajal võib ajendada ka emakasse valesti paigaldatud spiraal.

Polüübid emakas

Mehhaaniline tegevus võib tupes ja emakakaela kanalis kasvavaid polüüpe vigastada ja põhjustada verejooksul. Polüüpidest tuleks vabaneda, kuna esineb oht, et need muutuvad vähkkasvajateks.

Emakakaela erosioon

See on üks tavalisemaid põhjusi, mille tõttu tekib seksuaalvahekorra ajal verejooks. Emakakaela erosiooni iseloomustab haavandite teke, verejooksud. Haigus võib olla kaasasündinud või omandatud ja seda ravitakse sageli hormoonraviga.

Kasvaja

Mistahes suguelundites arenenud kasvaja võib põhjustada seksi ajal verejooksu. Mine günekoloogi juurde, et välistada vähi esinemise võimalus.

Ovulatsioon

Vahekorra ajal esinev veritsus on ovulatsiooni ajal üsnagi sage nähtus. See ei vaja meditsiinilist sekkumist. On see aga kindel, et veritsus tekib just ovulatsiooni ajal ega ole põhjustatud muudest probleemidest?

Mida teha? Kui seksiga kaasneb veritsus, kulub ära üks naistearsti külastus, et asjas selgust saada. Ära lükka asja edasi – mida kiiremini probleem tuvastatakse, seda paremini allub see ravile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles