5 virgutavat snäkki väsimuse vastu

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kui su silmad  vajuvad keset päeva väsimusest kinni ja sa suudad veel  vaevu millelegi mõelda, kulub ära kas väike uinak, reibas jalutuskäik või ergutav vahepala.

1. Kõrvitsaseemned

Vitamiini- ja mineraalainerikkad kõrvitsaseemned sisaldavad palju taimset valku, arvukalt kiudaineid ja väärtuslikke oomega-3-rasvhappeid, mida tuntakse ajutoiduna. 

Foto: Hans-Joachim Schneider / PantherMedia / Hans-Joachim Schneider

2. Avokaado

Ülimalt toitainerikas avokaado kuulub väsimusvastaste toiduainete nimekirja, kuna varustab organismi eeskätt väärtusliku energiaga, mis paneb selle täiskäigul jälle tööle. Avokaadod on küllastumata rasvhappe rikkad ja toimivad positiivselt inimese mõtlemisvõimele. Avokaado ei tee üksnes erksaks, vaid aitab ka tänu ensüüm lipaasile rasva põletada. 

Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Markus Mainka

3. Roheline tee

Roheline tee sisaldab ergutavat kofeiini, kuid erinevalt kohvist saabub tees olev energia kehasse tasapisi ja püsib seal sellevõrra kauem. Roheline tee sisaldab ka antioksüdante, mis hävitavad kahjulikke vabu radikaale ja aeglustavad naharakkude vananemist.

Foto: Maria Tyutina / Pexels

4. Mõrušokolaad

Juba paljas mõtegi šokolaadist paneb osa meist naeratama. Põhjus, miks šokolaad väsimuse vastu aitab, on kakaooas sisalduv toimeaine teobromiin, mis ergutab enam-vähem samamoodi nagu kohv, aga toimib aeglasemini ja hoiab ka kauem värskena. 

Foto: Pexels

5. Lehtkapsas

Lehtkapsa headest omadustest on palju räägitud, kuid toorel kujul vaimustab ta väheseid. Seevastu on ahjus küpsetatud lehtkapsa krõpsud ülimalt nauditavad. Nad pole mitte ainult väikese kalori- ja rasvasisaldusega, vaid peletavad ka väsimuse, kuna sisaldavad suures koguses rauda. Rauapuudust peetakse üheks peamiseks põhjuseks, miks inimene on pidevalt väsinud.

Rauarikkad toiduained on veel spinat, kaunviljad, kaerahelbed, kinoa ja hirss.

Foto: Elisabeth Cölfen / PantherMedia / Elisabeth Cölfen

Allikas: Gala 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles