Lihtne ja toitev panniroog: shakshuka

FOTO: Fredrik Sandberg/TT / TT NEWS AGENCY

Shakshuka on nii Põhja-Aafrikas kui Iisraelis tüüpiline hommikusöök. Pošeeritud munad, läätsed ja terav vürtsipasta annavad kokku väga väärt eine. 

Vaja läheb: 

  • 1 suur baklažaan ehk pommu
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sibul
  • 4 spl oliiviõli
  • soola ja pipart
  • 60 g kollaseid läätsi
  • 1 purk tükeldatud tomateid (400 g)
  • 3 noaotsatäit tšillihelbeid
  • 1/2 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 tl jahvatatud ristiköömneid
  • 3 spl koriandrilehti
  • 1 tl mett
  • 4 muna

Valmistamine

Pese baklažaan, puhasta ja lõika pikkupidi 1 cm paksusteks viiludeks. Seejärel lõika viilud 1 cm laiuseks ja need omakorda 1 cm suurusteks kuubikuteks. 

Koori küüslauk ja sibul ning haki väikseks.  

Kuumuta pannis 2 spl oliiviõli. Lisa baklažanikuubikud, maitsesta soola ja pipraga ning prae  1–2 minutit kuldpruuniks, seejärel lisa pool küüslaugukogusest. Võta baklažaanid pannilt ja puhasta pann. 

Lisa pannile ülejäänud õli ja kuumuta. Lisa õlisse sibulad ja küpseta aeglaselt keskmisel kuumusel kuldkollaseks. Lõpu poole lisa ülejäänud küüslauk ja küpseta.  

Sega sisse läätsed, vala juurde 200 ml vett ja tomatid. Maitsesta soola, pipra, tšilli, kurkumi ja ristiköömnetega. Küpseta kaane all 15–20 minutit, kuni läätsed on peaaegu pehmed. Vajadusel lisa vett. 

Haki koriander. Sega pommu mee ja kahe kolmandiku koriandriga tomatikastmesse ja lase 2–3 minutit kaasa küpseda. Seejärel vajuta lusikaga 4 lamedat õõnsust kastmesse ja libista igasse õõnsusse ettevaatlikult üks muna. Maitsesta munad veidikese soola ja pipraga. 

Lase kogu kupatusel kaane all veel 10–15 minutit madalal või keskmisel kuumusel valmida, kuni munad on hüübinud. Raputa roale ülejäänud koriander ja serveeri soovi korral leivaga. 

Allikas: Für Sie

Tagasi üles