Uus trend Inglismaal: Londoni restoranides saab oravaliha süüa

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rainer Almer / PantherMedia / Rainer Almer

Äärmiselt magus ja äärmiselt maitsev? Halloravad on Inglismaal probleemiks, kuid nüüd on leitud lahendus — närilised maanduvad Londoni restoranide taldrikuil. Nõudlus kasvab. 

Nad on vilkad, mõnikord ülbed ja päris kindlasti magusad. Aastaid on olnud näriliste hulgas tihe konkurents. Nimelt kipuvad Põhja-Ameerikast pärit halloravad eriti just Inglismaal, aga ka näiteks Saksamaal punaoravaid välja tõrjuma. Probleem on selles, et halloravad on ülimalt kohanemisvõimelised ning neil pole looduses peaaegu üldse vaenlasi. Nad varastavad aedadest linnutoitu ja kaabivad puud paljaks, samuti on nad piknikuliste toidu peale maiad, kirjutab Stern.

Menüüs: aeglaselt valmistatud orava-raguu

Nagu briti ajalehtedes Guardian ja Telegraph kirjutatakse, on sellest saanud saare uus toidutrend. Näiteks restoranis Native Londoni Borough Market'il serveerib kokk Ivan Tisdall-Downes aeglaselt valmistatud orava-raguud. See polevat mitte ainult maitsev, vaid ka äärmiselt jätkusuutlik. 

Oma massilise leviku tõttu on Inglismaal oravatele jahipidamine vabaks lastud ja kuna loomad tapetakse nagunii, siis võib neid Londoni restoranide loogika kohaselt ka otse edasi töödelda. 

Telegraphi vahendusel selgub, et oravaliha olevat väga nõutud. Nagu Londoni kokk ütleb, olevat inimesed huvitatud loomalihast, mis ei ole pärit massilisest loomapidamisest. Halloravatega aga pakutakse põhimõtteliselt ulukiliha. Ka ökoloogiline jalajälg olevat klientidele üks argument raguu eelistamisel. 

Hallorava maitse kohta ütleb kokk Tisdall-Downes, kes pakub oravat juba peaaegu kolm aastat, et see maitsevat peaaegu nagu küülik.  

Inglismaal olevat hinnanguliselt viis miljonit halloravat 150 tuhande punaorava kohta. Ka seetõttu on hallorava liha suhteliselt soodne. Üks loom maksab 2-6 eurot. 

Robert Gooch, ettevõtte The Wild Meat Company omanik, müüb juba 15 aastat oravaliha ja ütles Guardianile, et nõudlus kasvab pidevalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles