Teadusega kaalust alla ja seedimine korda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MyInnerGo

Üha enam levib maailmas arusaam, et geneetiliste eripärade arvestamine teeb toitumissoovituste andmise tõhusamaks. USAs Stanfordi ülikoolis tehtud uuringus vaadati, kuidas mõjutavad kaalulangust eri tüüpi dieedid. Selgus, et kaalu langus aasta jooksul on 2,5 korda suurem, kui dieedi tüüp on geneetiliselt sobiv.

Teadusharu, mis uurib, kuidas indiviidi geneetiline profiil mõjutab konkreetse inimese toitainete vajadust ja nende kasutamist organismis, kutsutakse nutrigenoomikaks. Nutrigenoomika uuringutes on leitud geneetilisi variatsioone, mille olemasolu mõjutab oluliselt indiviidi kehakaalu, sõltuvalt toitainete erinevast osakaalust toidusedelis. Seda arvestades saab geneetilise analüüsi abil usaldusväärselt määrata, milline toitainete tasakaal on kehakaalu jälgimiseks ja alandamiseks just Sulle sobivaim.

Mõne organism võib kiirelt ja efektiivselt lagundada süsivesikuid ilma, et nad võtaksid kaalus juurde, kuid samas võivad nad toidust paremini talletada rasvasid, mis kaalutõusu põhjustab. Samas on teadlased leidnud geenivariatsioone, mille korral oled saledam, kui tarbid ohtralt taimseid rasvu–õlisid.

Lisaks uuritakse nutrigenoomikaga ka laktoositalumatuse esinemise geneetilist seost.

Eestis esineb geneetilist laktoositalumatust 20–30 protsendil inimestest.

Laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia on ainevahetushäire, mille põhjus on inimorganismi võimetus toota laktaasi. Laktaas on ensüüm, mis lõhustab soolestikus laktoosi ehk piimasuhkrut. Kui organismis pole piisavalt laktaasi, jääb osa piimasuhkrust imendumata. See liigub edasi jämesoolde, kus bakterid selle gaasideks ja hapeteks lõhustavad. Tekkinud ühendid ärritavad soolt ja võivad põhjustada nt kõhupuhitust või -lahtisust. Kõige levinum laktoositalumatuse variant on primaarne laktoositalumatus, mis on geneetiliselt päritav. Selle puhul langeb laktaasi tase organismis järk-järgult ja sümptomite väljaarenemine võib võtta mitu aastat. Kuigi laktoositalumatust esineb Eestis palju (20–30 protsendil), ei ole inimesed talumatusest tihti ise teadlikud, sest levinumaid sümptomeid on keeruline ise muudest tervisehädadest eristada.

Levinumad sümptomid on:

  • Kõhupuhitus – liigselt gaase soolestikus
  • Kõhulahtisus
  • Tursunud tunne
  • Kõhuvalu ja valud alakehas
  • Kõhukorin
  • Iiveldus
  • Dehüdratsioon – kui sümptomid on tõsised

Neid sümptomeid saab vältida piimatoodete tarbimise piiramisega, kuid kindlasti ei tohiks piimatooteid ennatlikult oma menüüst eemaldada, sest piimas sisalduvad toitained on meie kehale väga olulised.

Geenitest aitab välja selgitada laktoositalumatuse riski ja teada saada, mis Sinu kaalu langetust takistab

Ka Eestis pakutakse otse tarbijale suunatud geneetilisi analüüse, millest saadav info on abiks personaalsete toitumissoovituste koostamisel.

Laktoositalumatuse geenitesti FiguraGen Lacto abil saab kiirelt ja lihtsalt määrata primaarse ehk geneetilise laktoositalumatuse olemasolu.

Kaalulangetamise geenitest FiguraGen Weight selgitab välja

  • millised toitained just Sulle kaalu alandamiseks sobivad;
  • kuidas Sinu geenid isu ja näksimistunge mõjutavad;
  • kui kiiresti füüsiline koormus Su kehakaalule mõju avaldab.

Koostöös toitumisspetsialistidega koostatakse analüüsi andmete alusel ka soovitused, mida eri geenivariatsioonidega inimestel on oluline järgida, et oma kehakaalu hõlpsamalt kontrolli all hoida või oma enesetunnet ja tervislikku seisundit parandada. Soovituste lihtsamaks jälgimiseks on kaasa pandud ka 3 päeva näidismenüü.

Geenitesti saad teha kodus vaid 5 minutiga!

Testi saad tellida kodulehelt www.geenitestid.ee (madalam hind kuni 21.02.2019*)

Põsekaapeproovi võtmine käib kiirelt, lihtsalt ja valutult kergesti jälgitava juhendi abil.

Proovi saab saata tagasi laborisse tavapostiga.

Ja pärast seda jääbki üle ainult oma geenitesti vastust oodata.

Sõbrakuu puhul pakume Sulle erakordset võimalust saada FiguraGen Weight testi (kuni 21. veebruarini hind 95 eurot*) tellimisel tasuta kaasa FiguraGen Lacto test (tavahind 75 eurot).  Pakkumine kehtib tellides koodiga PLUSSLACTO geenitestid.ee kodulehel kuni 15.03.2019. FiguraGen Lacto testi teostame tasuta vaid FiguraGen Weight testi tegijale.

*Kiirusta, sest alates 21. veebruarist hakkab FiguraGen Weight maksma 125€

Geenitestide Labor,  www.geenitestid.ee,  tel. 6000199

Copy
Tagasi üles