Mida ja kuidas süüa, et pea ei valutaks?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvia Bogdanski / PantherMedia / Silvia Bogdanski

Kui oskad oma toitumisele tähelepanu pöörata, võib sind saata võitluses peavalude ja migreenidega märkimisväärne  edu. 

Peavalude ja migreenide põhjused on väga erinevad. Ootamatu stress ja sassiläinud päevaplaan on tavaliselt kõige sagedasemateks peavalu vallandajateks ehk trigeriteks. Uusimate uuringute järgi on aga soolestiku ja aju vahel veelgi tihedamad seosed, kui siiani arvati, kirjutab Petra.

Ebakorrapärased söögiajad ja kõikuv veresuhkrutase soodustavad peavalu. Seepärast on stabiilne toitumisrütm peavalude suhtes tundlikele inimestele igal juhul soovitatav. Eriti kasulik on tarbida toiduaineid, mis hoiavad veresuhkru kauem stabiilsena, näiteks köögivili, salatid, pähklid, seemned, munavalge, kala ja liha. Pikki pause ei peaks endale einete vahele tekitama. 

Aeg ja viis

Umbes 20 protsenti migreenipatsientidest kurdab toidust saadud mõjutuste üle ja kõige sagedasemate kaebusi tekitavate toiduainetena mainitakse ära punane vein ja vahuvein. Sedalaadi järelduste tegemisega peaks olema aga siiski ettevaatlik ja pigem oma keha kuulama.

Suurt rolli mängivad tingimused. Iga inimene on isemoodi ja sööb erinevalt. Migreenirünnakute eest vastutavad mitte ainult konkreetne toiduaine või jook, vaid ka manustamise viis ja aeg. 

Rütmis püsimine

Inimesed, kes kannatavad migreeni all, peaksid nädalavahetusel oma harjumuspärastest puhkepausidest võimalikult rangelt kinni pidama. Muutused unerütmis või näiteks mõnus kohvijoomine voodis pühapäevahommikul — ehk siis hiljem kui töönädalal — võib juba vallandada migreeni. Seetõttu on korrapärastel kellaaegadel söömine ja joomine kõige tõhusam meede valude vältimiseks. 

Mida süüa?

Lisaks eelpoolmainitutele oleks kasulik süüa ka magneesiumirikkaid toiduaineid nagu pähklid, päevalilleseemned, kaunviljad, spinat ja täisteravili.

Joogiks vali suure magneesiumisisaldusega mineraalvesi. 

Toidulisandina soovitatakse magneesiumtsitraati eriti neile, kes  liiguvad palju ja higistavad kergesti. Magneesium on ühtlasi ka parim vahend, millega stressitaluvust suurendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles