Uuring: kogemus kahekümnendates, mis mõjutab unekvaliteeti ka kümmekond aastat hiljem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mitar gavric / PantherMedia / Mitar gavric

Minnesota teadlased uurisid une kvaliteeti mõjutavaid faktoreid ning avastasid, et see levinud kogemus kahekümnendates eluaastates mõjutas und ka kolmekümnendates.

Teadlased vaatlesid 112 osalejat vanuses 23-32. Leiti, et neil, kel oli kahekümnendates eluaastates positiivne suhtekogemus, olid kolmekümnendate alguses vähem stressis ja nende unekvaliteet oli parem. Need, kes said noorena halva suhtekogemuse, kannatasid ka aastate möödudes tõenäolisemalt halva une küüsis. Kuigi on tehtud palju uuringuid selle kohta, et suhe mõjub kehale positiivselt, pole kuigi palju uuritud suhte mõju käitumuslikele nähtustele nagu uni.

Doktor Tammy Nelson selgitab tulemusi, et suhted mõjutavad meid alati - positiivselt või negatiivselt. Une kvaliteeti mõjutab sageli tugevalt ärevus, mis tekib nii positiivse kui negatiivse stressi puhul, vahendab EliteDaily. Seega on une ja suhete seos selge. Teadlaste sõnul võib uni olla mõjutatud pikalt pärast suhte lõppu, kuna aju töötleb kogemusi ja informaatsiooni pikalt pärast selle lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles