Arsti ja Eesti Päästekomitee liikme Konstantin Koniku ja kunstnik Nikolai Triigi abikaasa, tuntud poliitiku Mihkel Martna tütar Viktoria oli naine, kes jättis meie kunstiajalukku oma kuju jäädvustused, kuid endast kui inimesest ja naisest vaid aimamised nende taga.

Üsna üksi oli Matilde Konik oma hinges, kui ta 1929. aastal suri. Konstantin ütles Hilda Tõnissonile oma naise kirstu ääres: «Tulge vaadake, nagu kuninganna! Mina austasin teda, aga tema on minule palju valu teinud.» Isegi kolleegide hulgas Tartu Ülikoolis polnud saladus, et Konstantin Konik oli oma abielus õnnetu.

Viktoriale oli aga palju valu teinud Nikolai Triik. Justkui oleks vähe olnud maadlemisest alkoholismiga, ilmus mehe ellu ka nooruke kunstiõpilane Anna Põllusaar. Nii vormistaski Viktoria lahutuse Nikolai Triigist ja abiellus 5. veebruaril 1930 oma austajaga. Konstantin Konik oli teise abielu sõlmimise ajal 57-, Viktoria aga 38-aastane. Kui drastiline oli Triikide abielu olnud, kõneleb kujukalt fakt, et Konik lapsendas nende tütre Kadri. Sellegipoolest jäi Triik edasi sagedaseks külaliseks nende kodus Tähe tänav 5 üürimaja teisel korrusel. Et pikendada oma külaskäike, asus ta koguni joonistama Konstantin Koniku portreed.

Kommentaarid
Copy