Toidud, mis tugevdavad vaimset tervist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Andriy Popov

Lisaks füüsilisele tervisele on vaja tähelepanu pöörata ka vaimsele. Mida jälgida toidu sisalduses, et turgutada enda aju ja selle tervist?

Omega-3 rasvapped

Värske rasvane kala nagu lõhe, tuunikala, heeringas ja sardiin on head omega-3 allikad. Jaapanis, kus süüakse hulganisti kala, on ühtlasi kõige madalam vaimsete tervishädade näitaja.

B-kompleks vitamiin

Sellist nime kannab B-vitamiinide kogum, mis sisaldab endas lausa kaheksat erinevat B-vitamiini. Madalat B9 ja B6 vitamiinide taset on seostatud ka depressiooni ja tujude kõikumisega. Punane liha ja munad on head toiduained, kust igapäevaselt oma B-vitamiinide varu täiendada. Lisaks sisaldub seda piimatoodetes, täisteraviljas ja puuviljades.

Süsivesikud

Süsivesikud pole vaenlased. Süsivesikud stimuleerivad ajus hormoonide taset, mis tekitavad rahulolu ja head tuju. Seetõttu tekitavad ka süsivesikuvaesed dieedid inimestes halba tuju.

Allikas: Independent

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles