Pulmade ettevalmistus Egiptuse moodi: kehakarvade piiramisest ei pääse ka mehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse pruut ja peigmees.
Egiptuse pruut ja peigmees. Foto: Hassan Ammar / AP / Scanpix

Loe katkendit Sandra Peetsi raamatust «Minu Egiptus», mis ilmus kirjastuselt Petrone Print.

Kui mehed on pulmade eel nagu rahu ise, siis naiste jaoks on pulmapäev raske tööpäev ilusalongis. Ilusalong, kuhu saabume, asub diskreetselt kortermaja pika koridori lõpus. Eesruumis tervitab meid noorem mees, kes juhatab punase sametkardina taga asuvasse juuksurisalongi. Siin aga teekond veel ei lõpe, Salwa haarab mul käest ja me jalutame teisegi sametkardina taha. Salongi kõige tagumises osas asub täielik naiste buduaar. Roosades toonides ruumis sagib hulk ilma pearättideta naisi. Mõni neist kannab kaunist sädelevat peokleiti. Pulmakleidis neiu nõjatub mugavalt juuksuritoolile, kus jumestuskunstnik talle vist küll juba kolmandat jumestuskreemikihti peale hajutab. Tema kõrval eemaldatakse järgmiselt naiselt niiditehnikas ülikiirete liigutustega kulmukarvu. Egiptlannad eemaldavad pulmapäevaks kõik kehakarvad, väljaarvatud kulmud ja juuksed. Jah, eemaldatakse tõesti absoluutselt kogu ülejäänud karvkate. Kehakarvade eemaldamiseks kasutavad siinsed naised sugaring-tehnikat, mis tähendab, et soovitud nahapiirkonnale pannakse suhkrubaasil valmistatud tihke ja kleepuv mass, mis kinnitub karvade külge. Seejärel surutakse selle peale spetsiaalne epileerimispaber ja kiire liigutusega eemaldatakse nahalt kõik liigne. Selline karvaeemaldusviis leidis esmakasutust juba umbes paar tuhat aastat eKr. Moslemitel on komme eemaldada karvu iga neljakümne päeva tagant. Omad reeglid on ka meestel, kes küll ei epileeri kogu keha, kuid teatud piirkondadest, näiteks kube, kaenlaalused ja habe, tuleb karvad lühikeseks lõigata. Vanasti tehti seda eelkõige hügieenikaalutlustel, aga tänapäeval on see pigem tava, mis on peamiselt edasi kandunud just pulmadega seotud toimingutesse.

Ilmselt oleks naistel mõistlikum karvu eemaldada mitu päeva enne tähtsat päeva. Walaa näitabki mulle oma tumedaks värvunud käsivart ja kurdab, et eelmisel päeval pandi salongis talle liiga kuum suhkrusegu käe peale. Salwa kirub salongi ebaprofessionaalsust ja lohutab: «See jääb homme kleidi varrukate alla, ära muretse.»

Egiptuse pruudid soovivad elu tähtsaimaks päevaks tugevat meiki ja eelistatakse oma nahatoonist heledam näida. Täiesti normaalne on ka värviliste läätsede kasutamine. Egiptuse mehed naljatavad, et pulmapäeval ei tunne oma pruuti äragi ja tekib kahtlus, kas vale neiu pole käevangu antud. Salong on naiste salamaailm, kus nad saavad igapäevastest kohustustest üürikeseks puhkust.

«Vali nüüd ikka kaks hennamaalingut,» käib Salwa mulle peale.

«Ta teeb hennamaalinguid esimest korda, tehke ikka hästi ilusad!» toonitab Salwa kätega žestikuleerides noorele hennameistrile.

Läheb paar minutit mööda ja Salwa ilmub hennamaalingute ruumi: «Sandra, ma tahan juukseid värvida, aita mul valida!»

Osutan punakama pruuni tooni poole: «Ma arvan, et see tooks su ilusa rohelise silmavärvi esile.» Salwa on silmanähtavalt meelitatud. Salongis väljendatakse üksteise suhtes imetlust, komplimendid lendavad ja need võetakse tänulikult vastu.

Salwa kolm väikest tütart on vahepeal kõik endale lokid juustesse saanud ja istuvad minu kõrval pediküüritoolis, kus ootan oma jalale maalitud kauni lillemotiivi kuivamist.

«Sa oled nagu kuu!» lausub imetlusega vanem jumestuskunstnik. Selle komplimendiga harjumine võttis mul alguses aega. Olen Eestis harjunud, et kuu viitab pigem ümarusele kui ilule. Nüüd pean endale lihtsalt iga kord meenutama, et ümarad näod on siin eriti hinnas ja ma peaksin komplimendi eest hoopis tänulik olema. Naeratan tänutäheks.

«Kas need on sinu tütred?» vaatab üks daam imetlusega Salwa kolme sinisilmse tütre poole. Kohmetun veidi: «Ei, kahjuks ei ole.»

«Tõesti? Te olete nii ühte nägu!» Daam lausub veel kord: «Kuu!» ja läheb ootavale pruudile esimest kihti rohelist tooni kreemi peale määrima. 10aastane Maryam uurib seepeale: «Milleks ta alguses näo roheliseks värvib ja siis jälle nahavärvi kreemi paneb?» Üritan tüdruku arukale tähelepanekule selgitust anda: «Roheline värv neutraliseerib punaka tooni nahal, jumestuskreem omakorda peidab aga rohelise tooni.» Täheldame üheskoos, et nii mitme kihi all ei saa küll mugav olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles