Uuring: Inglise friikartuli- ja kalapoodides pakutakse ohustatud haisid

FOTO: Andrew Griffiths / SWNS / Andrew Griffiths / SWNS

Briti tarbijad söövad tõenäoliselt ohustatud hailiike oma kohalikes friikartuli- ja kalapoodides ning teadlaste sõnul on kliendil seda peaaegu võimatu kindlaks teha.  

Exeteri ülikooli teadlased Inglismaal leidsid, et 90 protsenti haidest, mida müüakse nii  friikartuli- ja kalapoodides, Aasia restoranides kui kohalike kalakaupmeeste juures, on ohustatud liiki kuuluvad harilikud ogahaid. See väike kala elutseb kriitiliselt ohustatud Kirde-Atlandi piirkonnas ja kuulub rahvusvahelise kaubanduskeelu alla, kirjutab Independent. Teist Suurbritannias ohustatud hailiiki, vasarhailasi,  pakutakse 40 protsendis Aasia restoranides ja supermarketites, avalikustas uuring. 

Teadlased kogusid veebruarist 2016 kuni novembrini 2017 proove enam kui 150 erinevalt haitootelt nii kalakaupmeestelt kui Fish'n'Chips-söögikohtadest Lõuna-Inglismaal, sealhulgas Londonis, Hampshire'is, Devonis ja Somersetis. 

Uuringus analüüsitud hailuudest järeldati, et perekonnad võivad olla kohalikes friikartuli- ja kalapoodides nahka pistnud «kriitiliselt ohustatud» haisid, mis võivad olla ka ebaseaduslikult sissetoodud, ilma et kliendid seda oskaksid aimata, kuna menüüd on piisavalt ebaselged ja eksitavad.  

31. jaanuari keskööni on kehtestatud embargo.   

FOTO: Rob Potts / SWNS / Rob Potts / SWNS

«Inimestel on peaaegu võimatu teada, mida nad ostavad,» ütles uuringu juhtivteadur Catherine Hobbs Exeteri Ülikoolist ja lisas: «Inimesed võivad ehk arvata, et nad ostavad jätkusuutlikult kasvatatud toote, kuid tegelikult ostavad nad ohustatud liigi esindaja.» 

Tagasi üles