Iluihaleja teab: ilu otsimine muudab asjad põnevaks

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor moelooja Karl Joonas Alamaa.
Noor moelooja Karl Joonas Alamaa. Foto: Erakogu

Noor moelooja Karl Joonas Alamaa, kes nädal aega tagasi hinnatud moekonkursi Roosad Käärid 2019 kinni pani, usub tõsimeeli, et hea väljanägemiseks ei ole üldse palju vaja. 

Karl Joonas Alamaa iseloomustab ennast kui iluihalejat. «Mulle väga meeldib selle sõna kõla ning mu uskumus on, et peaaegu kõigest on võimalik leida ilu,» sõnab noor moelooja sissejuhatuseks. «See ei pea olema esmapilgul nähtav, aga selle otsimine muudab asjad põnevaks.»

Karl Joonas Alamaa looming.
Karl Joonas Alamaa looming. Foto: Villem Sooster / Daniel Leevik

Alamaa, kes õpib hetkel Tallinna Tööstushariduskeskuses rätsepa erialal, avastas moe enda jaoks juba lapsepõlves. Erinevad ümberkehastumismängud kangaste abil olid noormehe lemmikud. Tõsisem huvi moeloome vastu tekkis Karl Joonasel pärast Yves Saint Laurenti filmi vaatamist. «See, mida ma nägin inspireeris mind nii palju, et ma sain koheselt aru, mida ma tegema tahan hakata,» räägib ta.

Esiplaanil Karl Joonas Alamaa.
Esiplaanil Karl Joonas Alamaa. Foto: Villem Sooster / Daniel Leevik

Roosade Kääride moeshowl osales Karl Joonas teist korda. Kollektsioon «Formal Formation» tõi ka moekonkursi võidu. Noormees iseloomustab oma loomingut kui minimalistlikku avant-garde’i ja lõiketehnilist barokki. Eelistades mustvalgeid värvikombinatsioone, võivad keerulised lõiked ja vormid rõivaeseme muuta äärmiselt huvitavaks.

Inspiratsiooni ammutamisega noormehel probleeme ei ole. «Ma panen silmad kinni ja ehk minuti aja pärast on mul väga selge idee, mida ma teha tahan,» räägib ta. Tavaliselt viib üks idee teiseni ja teadlik inspiratsiooni ammutamine on pigem harv nähtus.

Karl Joonas Alamaa looming.
Karl Joonas Alamaa looming. Foto: Villem Sooster / Daniel Leevik

Riietumise puhul usub Alamaa, et isikupära on kõige alus ja ka eestlased võiksid olla julgemad katsetama. Küll aga ei pea isikupära tähendama ekstsentrismi. Noore moelooja sõnul tuleks riideid valida hoolega ja vaadata, mis sulle sobib. «Oluline on enesekindlusega kanda seda, mis teeb sinust sinu,» ütleb ta kuldsed sõnad. Karl Joonase sõnul on hea väljanägemiseks vaja vaid hoolt, lihtsust ja isikupärast nüanssi, üle mõeldes läheb kõik segamini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles