Jüri Kolk: ärge demoniseerige Excelit! (2)

Jüri Kolk
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui täna virisetakse Exceli kallal, siis kas homme hakatakse kahtlema matemaatikas?
Kui täna virisetakse Exceli kallal, siis kas homme hakatakse kahtlema matemaatikas? Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Sattusin ükskord ennemuiste asendama haigestunud kolleegi. Meie ettevõte tegi allhanget ühele elektroonikahiiule. Nemad saatsid meile komponendid, meie panime toote kokku ja läkitasime sama teed tagasi. Kuna me ei ostnud komponente välja, tuli tollile näidata taasväljavedu – ekspordideklaratsiooni juurde kuuluval dokumendil viidata, kui suur hulk millise impordideklaratsiooniga saadud milliseid kaupu läheb kliendile tagasi. Käsitsi oli seda kõike rehkendada üsna keeruline ja – mis peamine – tüütu ning aeganõudev. Loomulikult oli ka risk kiirustades eksida üsna suur – alatasa selgusid lõplikud kogused viimasel hetkel.

Leidsin, et see töö tuleb lihtsamaks teha. Ehitasin lõpuks oma vabast ajast (paar korda kobisin voodistki välja, sest ideedega teisiti ei saa) üpris keeruka Exceli tabeli, mille abil said arvutused tehtud mitu korda kiiremini. Ja eksimine muutus põhimõtteliselt võimatuks. Ega ma selle nimel ei pingutanud ka. Igatahes kasutati tabelit pärast minu lahkumist aastaid. Oleks see funktsionaalsus tarkvarafirmalt programmina sisse ostetud, siis... Noh, mis sellest ikka.

Õigupoolest olen ma endast Exceli tabeleid maha jätnud päris mitmesse firmasse ja – mis olulisem – mu kolleegid on need pikkadeks aastateks kasutusele võtnud, sest need olid parim neile saada olev tööriist. Neist kõige naljakama tegin tõlkebüroos, kus tuli hinnapakkumise tegemiseks Exceli lahtritesse sisestada keelesuund ja tähemärkide arv ning valemid panid kokku hinnapakkumise teksti, mille võis kliendile põhimõtteliselt kohe meiliga ära saata. Pakkumises olid olemas kõik viisakusväljendid, töö maksumus ja tähtaeg, noh, ühesõnaga kogu vajalik info, täismäng. Põhimõtteliselt sama juttu pisikeste erinevustega iga kord käsitsi trükkida oleks tüütu.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles