Toidud, mis tugevdavad immuunsust ja aitavad tervist hoida

Gripp.

FOTO: Oleksiy Maksymenko / Imagebroker/ Scanpix

Kuula artiklit

Ilm on külm ja gripihooaeg kogub tuure. On aeg tugevdada oma immuunsussüsteemi. Kuidas seda toiduga teha, õpetab FreshGO toitumisnõustaja Teele Teder.

Idud

Millegipärast tuleb C-vitamiin paljudel meelde alles siis, kui mõni äge külmetusviirus perre jõudnud. Pikka aega on vaieldud selle üle, kas C-vitamiin aitab külmetuse korral või mitte. Mitmed uuringud on näidanud, et C-vitamiini tarbimine külmetushaiguste esinemissagedust ei mõjuta, kuigi aitab mõningal määral vähendada haiguse kestvust ja tõsidust. Samas on leitud, et C-vitamiini toime koos tsingiga on hoopis tõhusam - 1g (1000 mg) C-vitamiini ja 30 mg tsinki päevas leevendab hingamisteede infektsioonide sümptoome ning lühendab haiguse kestvust märgatavalt.

Üks parimaid C-vitamiini allikaid on idud. Need sisaldavad suurima võimaliku hulga C-vitamiini 72-tunnise idandamise järel - just siis tuleks selle vitamiini saamiseks idandid ära süüa. Pärast seda hakkab idu kulutama C-vitamiini juba oma tarbeks.

Vähem suhkrut

Kindlasti tasub piiri pidada maiustamisega, sest liigne suhkru tarbimine ja pidev kõrge veresuhkur takistavad C-vitamiini imendumist. Samuti nõrgestab liigne rafineeritud suhkru tarbimine immuunsussüsteemi.

Hapendatud toidud

Kas teadsid, et 80 protsenti meie immuunsussüteemist sõltub sellest, mis olukorras on meie seedimine? Hea võimalus heade bakterite osakaalu suurendada on lihtsam, kui arvata võiks. Piisab, kui lülitame oma igapäevasesse toitumisse pisut hapendatud toite, need sisaldavad häid mikroobe (probiootikume), millega saame oma soolefloorat tasakaalustada. Näiteks paar supilusikatäit värskelt hapendatud kapsast või seeni, üks hapukurk, või klaasike keefiri. Ka jogurtit peetakse heaks probiootikumiks, kuid selle puhul tuleb jälgida, et tegemist oleks naturaalse ning ilma suhkruta tootega. Oluline on seejuures tähele panna, et toidud, mida valid, ei oleks eelnevalt pastöriseeritud, kuna see hävitab enamiku mikroorganismidest, mis annavad probiootilistele toitudele nende toime. Ja kuna kõigis toitudes ei ole samad probiootilised tüved, on kasulik valida oma toidusedelisse erinevaid fermenteeritud (hapendatud) toite.

Tagasi üles