Mõni köögivili ei lase kaalul sugugi langeda

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Livier Garcia / Pexels

Reeglina aitab juurvili saledat joont tekitada ja hoida, ent on ka mõningaid erandeid, mis allavõtmist pigem aeglustavad ja  takistavad.

Kui pükse tuleb juba väga vaevaliselt jalga pressida, siis lähevad paljud vabatahtlikult juurviljadele üle. On ju üldteada, et rasva- ja kalorivaesed, samas kiudainerikkad juurviljad tekitavad täiskõhutunde.  Siiski on muidu tervisele nii kasulike juurviljade hulgas ka selliseid, millest allavõtmisel pole mingit kasu.

Tärklisesisaldus mõjutab kaalulangetust

Et kaalulangetusefekti mitte takistada, tuleks loobuda tärkliserikkast köögiviljast, kirjutab Gala. Tärklis on liitsuhkur ehk polüsahhariid ja kuulub süsivesikute hulka. Nii kui süsivesikuid süüakse, hakkab keha nende lagundamisega tegelema ja kehaomane rasvapõletus jääb pidama. Seega pole just kuigi kasulik, kui tahad alla võtta. Lisaks sellele kerkib pärast lihtsüsivesikute söömist veresuhkrutase sama suure hooga, kui langeb, mis omakorda soodustab hilisemaid näljasööste. Selsamal põhjusel ei soovitata ka II tüübi diabeedi korral tärkliserikkaid köögivilju kuigipalju manustada.

Tärkliserikkaimateks köögiviljadeks loetakse muskaatkõrvitsaid, kartuleid, ube, herneid ja maisi. Kes tahab alla võtta, see peab nende söömist tugevasti piirama.

Foto: Pexels

Uus uurimus kinnitab seda toimet

Harvard T. H. Chan School of Public Health ülikooli teadlased tõestasid mahuka uurimistöö abil, et nii tärkliserikas puu- kui juurvili takistavad allavõtmist. Selleks dokumenteeriti ja analüüsiti 133 000 osaleja toitumisharjumusi üle 20 aasta.

Seevastu brokoli, lehtkapsas ja paprikad on allavõtmiseks kui loodud.

Kasu on aga sellestki, kui valid tärkliserikaste köögiviljade puhul arukas suuruses portsjoni ja õige valmistusviisi, näiteks kas küpsetad, röstid või aurutad neid, mitte ei friteeri, kirjutab VeryWellHealth. On ju ka tärkliserikkad köögiviljad antioksüdandi-, vitamiini- ja mineraalainerikkad, kiudainetest rääkimata. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles