Soomes puhkes rinnaimplantaadipaanika

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaimplantaat. Pilt on illustratiivne.
Rinnaimplantaat. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

Helsingi Ülikooli haigla ning mitmed teised Soome tervishoiuasutused lõpetasid sügisest tekstureeritud rinnaimplantaatide kasutamise, kuna neid seostatakse suurenenud vähiriskiga.

Helsingi Ülikooli haiglast (HUS) kinnitati äsja, et kaheksa tekstureeritud implantaatidega naist on saanud või saavad praegugi ravi BIA-ALCL kasvaja vastu, kirjutab Yle. BIA- ALCL (Breast Implant Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma) on harvaesinev pahaloomuline kasvaja, mida on leitud rinnaimplantaadi ümber kasvavast kapsli seest. Tegu on suurerakulise lümfisüsteemi vähiga, mitte rinnavähiga.

Maailmast on teada vähemalt 650 sellist juhtumit, mil tekstureeritud ehk karedapinnaliste implantaatide paigaldamise tagajärjel on naistel tekkinud harvaesinev kasvaja. Seepärast lõpetati Soomes ka nende kasutamine. HUS väljastas eile pressiteate, milles avalikustas, et kaheksal patsiendil avastati lümfoom üsna varakult ning implantaadid on nüüdseks edukalt eemaldatud. Osa patsientidest vajab siiski veel vähiravimeid ja kiiritusravi. HUSi andmeil pole nende patsientide puhul siiski täpselt teada, mis võis põhjustada lümfoomi arengu.

USA toidu- ja ravimiamet väljastas juba 2011. aastal hoiatuse tekstureeritud implantaatide ja võimaliku suurenenud lümfoomiriski kohta. 2017. aastal uuendati hoiatust, lisades, et implantaatidega inimestel on risk BIA-ALCL tekkeks. Sel juhul koguneb üldiselt implantaadi ümber vedelik, mis tekitab paistetuse või nahapaksendid. Osal patsientidest esineb nahaärritust ja –punetust.

Helsingi Ülikooli haigla soovitas implantaatide kandjatel, kes märkavad rinnakoes paistetust, tihenemist või värvimuutusi, pöörduda kohe arsti poole. Samas märkis sealne kirurg Tiina Jahkola, et paanikaks pole põhjust. «Kui ei esine mingeid sümptomeid, ei ole vaja ka muretseda. Sellised patsiendid ei pea käima kirurgi konsultatsioonil, vaid ainult regulaarsetel rinnavähi sõeluuringutel. Implantaate ei ole vaja ohutuse eesmärgil eemaldada,» märkis ta.

Loe ka eesti ilukirurgi selgitust BIA-ALCL kohta siit: Dr Peep Pree selgitab: kas rinnaimplantaadid tekitavad rinnavähki?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles