Moskva kommivabrikus külas: matemaatik ja biofüüsik valmistavad šokolaadi

Heikki Sal-Saller
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tumedast śokolaadist saab ise teha nii kooki kui ka magustoitu.
Tumedast śokolaadist saab ise teha nii kooki kui ka magustoitu. Foto: Erakogu

Venemaa piiritu maiustusteturu suuruseks hinnatakse ühes endise Nõukogude Liidu riikidega 250 miljonit maiasmokka. Hiiglastega nagu Krasnõi Oktjabr, Rot Front ja Babajevskii ning rahvusvaheliste kontsernidega pistab rinda sel sajandivahetusel alustanud ja ka meil esindatud maiustustetootja, perefirma Pobeda.

Kommivabriku Moskva kontoris räägib perefirma loomisest selle omanik, biofüüsiku haridusega Vitali Muravjov: «Üheksakümnendate aastate keskel algas kõik kaubandusest, mäletatavasti valitses defitsiit. Hakkasime šokolaadiga kauplema. See oli tüüpiline üheksakümnendate alguse lugu, kus haridus on üks, tegevusala aga hoopis teine.»

Tema matemaatika-füüsikaharidusega abikaasa Olga Muravjova, kes juhatab nende Moskvast sadakond kilomeetrit eemal asuvat Jegorjevski magusatehast, tunnistab, et talle on šokolaad alati maitsenud ja ta on unistanud magusavalmistajaks saamisest. Oli tavaline, et ülikooli stipendiumi eest ostis ta 20 šokolaaditahvlit, millest pooled kohe ära sõi.

Venemaale ebatüüpiliselt alustasid Muravjovid tühjalt kohalt, ei privatiseerinud ega võtnud midagi üle. Tehase tarvis leiti sobivad ruumid 70 000 elanikuga Jegorjevski linnas. Endisest vabrikust olid püsti rohkem kui meetripaksused seinad, varemetes seisis 800 mahajäetud tööpinki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles