Miks tuleks rohkem bataate süüa ja kuidas nad aitavad kaalu langetada?

FOTO: Dzinnik Darius / PantherMedia / Dzinnik Darius

Need magusad mugulad on söögitegemisel ääretult mitmekülgsed, võluvad oma kasuliku koostisega soolestikku ning ennetavad isegi vananemist, ülekaalu ja diabeeti.  

Ükskõik kas teed bataatidest püreed, küpsetad ahjus või friteerid  — neid saab väga erinevalt valmistada ja nad annavad oma veidi magusa aroomiga roale selle teatud miski. Edastame Freundini vahendusel veel mõned veenvamad põhjused, miks peaks rohkem maguskartuleid sööma.  

1. Nad sisaldavad tervislikke süsivesikuid

Erinevalt lihtsüsivesikutest, mida sisaldavad näiteks nisusaiakesed, sügavkülmutatud tooted ja karastusjoogid, mis saadavad veresuhkrutaseme ülikiiresti lakke ja seejärel tekitavad erilise hundiisu, on bataadis külluslikult liitsüsivesikuid. Ja kuivõrd nende lagundamiseks kulub kehal palju aega, siis säilib ka täiskõhutunne oluliselt kauem. 

2. Nad on beetakaroteenirikkad

Oma ilusa helendava oranži värvi saavad maguskartulid täpselt nagu porgandidki taimsest pigmendist, beetakaroteenist. See toimib antioksüdatiivselt ja kaitseb rakke vabade radikaalide eest, mis vananemisprotsessi kiirendavad. Seega on bataadid tõeline vananemisvastane toit. Beetakaroteen on ka A-vitamiini eelvitamiin, mis parandab silmanägemist. 

3. Neil on madal glükeemiline indeks

Glükeemiline indeks näitab, kuidas süsivesikuid sisaldavad toidud mõjutavad veresuhkrutaset, kirjeldades süsivesikute imendumise kiirust seedetraktist ning sellele järgnevat veresuhkru tõusu. Maguskartulite väärtus on 11 (tavalisel kartulil on see näiteks 15) — suhkur jõuab seega aeglasemini verre. Madalam glükeemiline indeks aitab ennetada ülekaalu ja diabeeti. 

4. Neid võib ka toorelt süüa

Tänu oma erakordselt sisukale vitamiini- ja mineraalikooslusele mängivad maguskartulid maitsvat ja tervislikku osa nii karrides, suppides kui juurviljaroogades. Kui sul pole aega ega tahtmist õhtul kokata, aga mõne asjaliku juurvilja siiski sööks, siis olgu selleks toores bataat  — riivi ära või lõika tillukesed bataaditikud salati sisse. 

Tagasi üles